Сублімація полуниці дає додаткову маржу до 40%

26 вересня 2025, 16:42 830

ТОВ «Фінпром Агро» вивчає технологію сублімації полуниці.

Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів власник компанії Сергій Велікданов.

На його думку, це великий та перспективний ринок, який дозволяє монетизувати нестандартну чи некондиційну ягоду, що не підлягає реалізації як свіжа.

Підрахунки свідчать, що для одержання 1 кг сублімованої ягоди потрібно використати 8-10 кг свіжої полуниці. Ціна реалізації на експорт до країн ЄС (гурт) — приблизно 70 євро/кг. Якщо це преміум-сегмент (фасування по 50-100 г), то ціна становить 120-140 євро/кг.

«Як бачимо, сублімація дає додаткову маржу до 40%, але і потребує значних інвестицій в обладнання», — зазначає Сергій Велікданов.