Продавати виноград у свіжому вигляді нерентабельно

08 вересня 2022, 12:45 3797

У ФГ «Михайлик» збір урожаю починається навесні й триває до пізньої осені: черешні, сливи, яблука та виноград. Тут вирощують 5 сортів яблук. Фруктові насадження переважають за рентабельністю виноградники. Якщо виноград продавати у свіжому вигляді, а не переробляти, то це нерентабельно.

Про це розповів власник ФГ «Михайлик» Іван Паук.

ФГ «Михайлик» займає площу 350 га, з них 50 га — сади і 32 га — виноградники. 

Іван Паук займається виноградарством уже 12 років. Каже, що для фермерів це важкий рік не тільки через погодні умови, а й економічні фактори. Та в цілому врожай щедрий, розповідає господар. З одного гектара він сподівається зібрати до 8 т винограду. 

У вересні на виноградниках Закарпаття розпочинається основний збір урожаю білих сортів. Виноград фермер продає і лише частину залишає для себе, аби виготовити натуральне вино. Ціна на продукцію невисока, а от собівартість збільшилася в рази.

«Ціна на продукцію низька, а ціни на витрати та складові виробництва зросли. Наприклад, добрива здорожчали втричі. Але сьогодні важливо вижити в сільському господарстві, великих прибутків ні в кого не буде», — зазначає Іван Паук.