ДФС: Експорт волоських горіхів блокують «патентні тролі»

06 грудня 2018, 14:54 4423

Оформлення експорту грецьких горіхів на Одеській митниці ускладнене через претензії власників зареєстрованих корисних моделей, що визначають спосіб упаковки горіхів при транспортуванні.

Про це йдеться у повідомленні Державної фіскальної служби.

Згідно із законодавством, ДФС вносить об'єкти права інтелектуальної власності (ОПІВ) до митного реєстру на підставі заяв правовласників та охоронних документів, виданих Міністерством економічного розвитку і торгівлі України.

«На сьогодні митний реєстр містить 10 діючих реєстрацій об'єктів права інтелектуальної власності — корисних моделей, що визначають спосіб упаковки горіха волоського при транспортуванні. Очевидно, що ознаки формул цих корисних моделей (транспортування горіхів у мішках (полімерних, паперових чи сітчастих, картонних коробах тощо)) не є новими та тривалий час є загальнодоступними у світі, що ставить під сумнів їхню патентоспроможність», — зазначили в ДФС.

Проте на цей час перелічені патенти є чинними, належать різним правовласникам та, згідно з діючим порядком, включені до митного реєстру, що ведеться ДФС. Формальні підстави для відмови ДФС у такій реєстрації відповідно до чинного законодавства відсутні, підкреслюють у відомстві.

Так, 28 листопада 2018 року у митному реєстрі були оновлені дані щодо ОПІВ №002979 «корисна модель «Тара з целюлозного матеріалу для транспортування гарбузового насіння або ядер волоських горіхів» та № 002980 «корисна модель «Тара з полімерного матеріалу для транспортування волоських горіхів або їх очищених ядер» у частині внесення відомостей щодо експортерів/імпортерів контрафактних товарів.

«Також 4 грудня 2018 року до Одеської митниці ДФС  надійшла заява представника правовласника на згадані ОПІВ, якою заявник стверджує, що в зоні діяльності митниці було здійснено митне оформлення товарів «горіх волоський» з порушенням прав інтелектуальної власності на зазначені ОПІВ визначеним переліком вітчизняних підприємств», — пояснили у відомстві.

З'ясувалось, що за період з 29 листопада по 4 грудня ініційовано проведення митного огляду зазначеної категорії товарів за 11 митними деклараціями з 46 поданих до митного оформлення. Загалом оформлено 35 митних декларацій.

В результаті митниця посилила контроль за дотриманням вимог законодавства в сфері інтелектуальної власності при здійсненні митного оформлення визначеної категорії товарів, у т.ч. шляхом митного огляду у разі, якщо подані митні декларації та додані документи не містять детальної інформації про дотримання прав ОПІВ.

«Останнім часом мають місце випадки подання до ДФС заяв про сприяння захисту майнових прав на ОПІВ, які хоча й мають належним чином видані уповноваженими органами охоронні документи (патенти на промислові зразки та корисні моделі), проте повною мірою не відповідають умовам патентоспроможності та за своїми ознаками в окремих випадках можуть розглядатися як прояви недобросовісної конкуренції або шахрайства», — додають в ДФС.

У відомстві підкреслюють, що під час видачі патентів на промислові зразки та корисні моделі їх новизна не перевіряється, а встановлення невідповідності промислового зразка чи корисної моделі умовам патентоспроможності (новизни) відповідно до закону можливе тільки у судовому порядку. Таким чином, внаслідок недобросовісних умисних дій власників подібних патентів нестимуть втрати як добропорядні суб'єкти господарювання, так і держава. Митниця отримує скарги на свою адресу від підприємств. Права, які отримують власники подібних патентів, не є адекватними їх відповідальності, вважають в ДФС.

«Фактично наразі мова йде про «патентний тролінг», який є спробою призупинити або сповільнити експорт горіхів. При цьому звинувачуються посадові особи митниць, які діють в рамках чинного законодавства», — додають у відомстві.

Також у ДФС наголошують на необхідності законодавчого врегулювання питання експертизи заявок щодо критеріїв патентоспроможності під час видачі патентів на промислові зразки та корисні моделі, зміни порядку реєстрації, надання охоронних документів щодо згаданих ОПІВ, можливості анулювання реєстрацій.


Для довідки: за поточний період 2018 року у зоні діяльності Одеської митниці ДФС здійснено митне оформлення у режимі експорту понад 14,5 тис. т горіхів вартістю 1,2 млрд грн. Середня вартість склала 80,4 тис. грн/т. За аналогічний період 2017 року оформлено 10,3 тис. т вартістю 671 млн грн. Середня вартість становила 65 тис. грн/т.