Аграрії відреагували на зниження ПДВ на бензин

23 лютого 2022, 14:23 2725

Зниження податку на додану вартість (ПДВ) на пальне не матиме позитивного впливу на агровиробників.

Про це у Facebook заявив голова ФГ «Рубін» (RUBIN FARM) Олександр Незрадько, коментуючи дану пропозицію Президента. 

«ПДВ не входить у собівартість для платників ПДВ. Мені, як платнику ПДВ, зменшення ставки ПДВ на пальне нічого не змінює в сумах витрат», — зазначив він. 

У свою чергу керівник Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Олег Нів’євський пояснив, що така ж логіка працює і з логістикою (якщо постачальник — платник податку). 

«Крім того, для кінцевої продукції є свій ринок, і на ціну реалізації кінцевого товару впливає ПДВ на цю продукцію, а не на пальне», — додав він. 

Також Нів’євський підкреслив, що Україна залежить на 80% від імпорту, переважно з недружніх країн. 

«Відповідно, щоб бути незалежним від цього, треба менше споживати, щоб менше завозити. Зменшення ставки ПДВ — це менша ціна і, відповідно, більше споживання. Тобто — більша залежність», — додав він, зауваживши, що бензин та дизель — не ті речі, де потрібно стимулювати збільшення споживання (через викиди тощо).

Також експерт вважає, що від зниження ПДВ матиме вигоду переважно населення із авто — не найбідніше. А дорогі авто ще більше споживають пального. 

Крім того, таке рішення, на думку експерта, — це втрати бюджету, але він не впевнений, що ціни просядуть на всю величину ПДВ. 

«Це знижена ставка, там конвертація зменшення ПДВ в ціні не 100%. Але навіть повне зниження ціни на ставку ПДВ не збільшить споживання, щоб перекрити втрати бюджету. Еластичність споживання бензину та дизелю знаходиться в районі 0,1-0,4, це низькоеластичний попит», — уточнив Нів’євський.