У Данії знайшли виноград, якому 3000 років

16 червня 2017, 19:00 3482

Археологи знайшли виноградну кісточку віком 3000 років в Данії, на острові Лолланн.

Під час розкопок біля міста Рюдбихавн у відкладеннях на дні древнього колодязя археоботаніки змогли розгледіти крихітний фрагмент органічного походження і впізнати в ньому виноградну кісточку, пише Infokava

«Коли мені повідомили, що у зразку відкладень з дна колодязя, причому у верхньому шарі, виявили виноградну кісточку, моєю першою думкою було «та ну, вона ж напевно сучасна». Спочатку я навіть не збирався давати дозвіл на датування», — згадує куратор музею Лолланн-Фальстер Бьорнар Можу.

Але автор знахідки, археоботаник Метте Марі Хальд (Mette Marie Hald) з Національного музею Данії, призвела переконливий аргумент: сорт винограду, з якого «випала» кісточка, не сучасний і навіть не старовинний, а набагато древніший.

Дозвіл на аналіз було отримано, його провела сама Метте Марі Хальд. По завершенні досліджень з'ясувалося, що ось це мікроскопічне не зрозумій що — найдавніший виноград Данії.

Розкопки на Лолланні продовжуються, виноградну кісточку ще чекають поглиблені лабораторні дослідження, результати яких вчені ймовірно опублікують.