Апімондія-2025 : українці серед найкращих медоварів і винахідників світу

13 жовтня 2025, 07:20 416

У Копенгагені, Данія, 24–28 вересня 2025 року відбувся 49-й Міжнародний конгрес Апімондії, який став найбільшою подією світового бджільництва останніх років.

У ньому взяли участь понад 8000 учасників із 144 країн, включно з науковцями, виробниками обладнання, практиками-пасічниками та представниками державних і міжнародних організацій.

Конгрес проходив у сучасному виставковому центрі Bella Center, де одночасно діяли чотири ключові складники: наукова програма, міжнародна виставка ApiExpo 2025, конкурс World Beekeeping Awards та Global Honey Bar — унікальна дегустаційна зона, що представила понад 300 зразків меду з понад 40 країн світу.

Конкурс інновацій цього року показав, що бджільництво стає полем технологічного прориву.

  • Золоту медаль отримала компанія Hivekeepers (Австралія) за систему мініцентрифуги для швидкого відкачування меду.
  • Срібло — Bio Inovatsii (Болгарія) за ручну машину для зрізання воскових кришечок.
  • Третє місце поділили одразу три проєкти: пристрій для вилучення прополісу з еластичних сіток для його збору, розроблений українським дослідником, доктором філософії, Романом Двикалюком (родом з с. Свидова Тернопільської області). Завдяки парі роликів спеціальної конструкції пристрій швидко очищує сітки, зменшуючи втрати й підвищуючи якість продукту. Łysoń Beekeeping Company (Польща) — портативний апітерапевтичний інгалятор для домашнього використання. Слободан Долашевич (Сербія) — лабораторна клітка для експериментів із бджолами.

У межах Конгресу Апімондії-2025 відбувся Міжнародний конкурс медових напоїв (World Beekeeping Awards — Mead Section), який об’єднав учасників із різних країн світу. 

За підсумками дегустації у категорії «One bottle of sweet traditional mead» золоту медаль отримав Володимир Дмитрук (м. Луцьк, Україна) за напій «З’їзд монархів 1429», срібло — Едуард Штібрани (Словаччина), бронзу — Gospodarstwo Pasieczne Tomasz Łysoń (Польща).

Ця перемога стала черговим свідченням високої культури українського медоваріння, що активно розвивається і вже посідає гідне місце на міжнародній арені.


Джерело фото: Роман Двикалюк