Томат відкритого ґрунту знизив ціни на ринку

22 липня 2022, 17:10 3787

Українські виробники цього тижня розпочали масовий продаж томату відкритого ґрунту, що призвело до значного зниження відпускних цін у даному сегменті.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Так, з минулого тижня ціна на тепличний томат в Україні знизилася в середньому на 18%, що пояснюється покращенням погодних умов та збільшенням пропозиції як томату відкритого ґрунту, так і даної продукції зі стаціонарних комбінатів. На сьогодні більшість тепличних комбінатів декларують ціну на томати в межах 30-42 грн/кг ($1,03-1,44/кг).

«Приводом для зниження цін стало масове збирання ґрунтового томату на півдні країни. Водночас попит на цю продукцію залишається стабільно високим, але пропозиція томату на українському ринку зростає дуже швидко, у зв'язку з чим відпускні ціни впевнено падають», — пояснюють аналітики.

Водночас відпускні ціни на тепличні томати в Україні на сьогодні в середньому в 1,7 раза вищі, ніж за аналогічний період минулого року. Таку високу ціну цього сезону ключові гравці ринку пов'язують насамперед із тим, що зараз пропозицію на ринку томату майже повністю складає продукція місцевого виробництва. Рік тому суттєвий тиск на ціни чинив надходження більших обсягів дешевшого імпортного томату.