Думка: Клімат — основний виклик для аграріїв цьогоріч

11 квітня 2020, 08:00 2605

Аграрії Вінницької області повністю забезпечені насіннєвими ресурсами, паливом та технікою для проведення комплексу весняно-польових робіт у 2020 році. Однак основною проблемою є низький рівень вологи у ґрунті. 

Таку думку висловив голова Вінницької обласної державної адміністрації Владислав Скальський, йдеться у повідомленні ОДА.

«Головний виклик для аграріїв цьогоріч — це, звісно, клімат. Сьогодні метеорологи вважають, що рівень продуктивної вологи в ґрунті є критичним. Як ми знаємо, весняні опади — запорука успіху майбутнього урожаю. Однак, за метрологічними даними, в квітні дощів не очікується. Відсутність опадів і низький відсоток продуктивної вологи в ґрунті серйозно впливає на майбутній врожай», — зазначив він.
 
За словами Владислава Скальського, аграрії області вибудовують технологічні процеси так, щоб максимально зберегти вологу в ґрунті, і це спрацювало на майбутній урожай.

Він також додав, що в області найбільшу кількість посівних площ цьогоріч займає кукурудза, це понад 440 тис. га, і саме зараз розпочинається активний процес сівби.

Уточнюється, що станом на 8 квітня аграрії Вінниччини посіяли 83,5 тис. га ранніх ярих зернових та зернобобових культур, що становить 86% до прогнозу (97,2 тис. га).
 
Також зазначається, що сумарні затрати на нинішню посівну зросли на 10-15% у порівнянні з минулим роком. Ціни на пальне знизились, але зросли на насіння і засоби захисту рослин (основна маса ЗЗР — це поставки з Китаю, що може викликати подальше зростання цін).