Майже п’ята частина урожаю сої в Україні відповідає принципам сталості

25 березня 2023, 12:06 2587

Україна торік засіяла соєю понад 1,5 млн га та зібрала 3,7 млн т врожаю. Це на 7% більше, ніж роком раніше.

Про це говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства України. 

«Близько 658 тис. т української сої (17,5% загального виробництва) було сертифіковано як таку, що відповідає принципам сталості. Тобто вона не є генетично модифікованою та вирощена на земельних ділянках без вирубки лісів та зміни цільового землекористування, згідно стандартів асоціації «Дунайська Соя», — говориться у повідомленні.

Як зазначається, це гарантує суворе дотримання норм ЄС щодо системи захисту рослин, скорочення викидів парникових газів і простежуваності до поля, що містяться в нових вимогах ЄС щодо поставок сировини, ризикованої для лісів та екосистем. Вступ у дію нових правил регулювання ЄС (EU FECR) заплановано на 2024 рік.

«Такого значного результату вдалося досягти завдяки реалізації Програми Протеїнового Партнерства. Програма спрямована на стимулювання виробництва не ГМ-сої сталим способом для подальших постачань до країн Європи. Партнери інвестують у діяльність із розповсюдження агрономічних знань і сертифікацію фермерів та елеваторів у Боснії та Герцеговині, Молдові, Сербії та Україні», — додали у міністерстві. 

Як підкреслили в асоціації «Дунайська Соя», українські фермери непохитно дотримуються принципів сталості сільськогосподарського виробництва і продовжують робити внесок у глобальну продовольчу безпеку.