Громади Хмельниччини отримають 2 млн грн на вирощування енергокультур

24 березня 2023, 13:25 1450

Крупецька, Ганнопільська та Берездівська громади Хмельницької області отримають локальну субсидію для підвищення енергетичної безпеки через забезпечення умов для вирощування енергетичних культур.

Про це повідомляє програма «U-LEAD з Європою».

«З 1 березня ми почали реалізацію цього проєкту. Він передбачає створення материнських розсадників верби, підготовку фахівців для управління такими об’єктами, створення програми енергетичної безпеки громад та закупівлю техніки. Такий проєкт є унікальним і в Україні на рівні громад впроваджується вперше», — розповів керівник регіонального офісу U-LEAD в Хмельницькій області Дмитро Василенко.

Материнські плантації енергетичних культур закладатимуть способом підготовки земельних ділянок та висадки саджанців на підставі аналізу ґрунту. Також відбудеться навчання представників громад основам догляду за плантаціями.

Крім того, фахівці проаналізують територію 3-х громад для визначення кращих земель для подальшого розсаджування верби. Громадам допоможуть розробити програми розвитку енергетичної безпеки та методичні матеріали з економічними розрахунками подальшого підвищення енергобезпеки в наступні роки.

Комунальні заклади 3-х громад забезпечать базовою технікою для перероблення енергетичних культур, що сприятиме їх енергетичній незалежності.

«Впроваджуватиме проєкт ГО «Хмельницький енергетичний кластер», яка має досвід реалізації низки проєктів у сфері енергетики. Цей досвід важливо поширити на інші громади, адже в умовах російської агресії, під час постійних атак на енергоінфраструктуру кожній громаді важливо бути енергонезалежною», — наголосив Дмитро Василенко.