Україна потребує програми вирощування і використання енергетичних культур

04 вересня 2022, 10:40 2863

Україні потрібно якнайшвидше розробити дієву і амбітну програму вирощування і використання енергетичних культур. Така програма здатна зробити значний внесок у скорочення споживання природного газу, створення нових робочих місць, покращення екології та декарбонізацію економіки держави.

Про це повідомив голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха, пише «Економічна правда».

Він зазначає, що для цього якнайшвидше потрібні розгляд і схвалення Верховною Радою України проєктів законів 5227 і 5228 від 12.03.2021 р. 

propData.content.image
Георгій Гелетуха, голова правління Біоенергетичної асоціації України

Їх прийняття закладе підвалини для розвитку в Україні потужного сектору вирощування енергетичних рослин з потенціалом для заміщення природного газу до 8,9 млрд м3/рік (за вирощування їх на 2 млн га), потенціалом скорочення викидів парникових газів до 18 млн т СО2/рік, значним позитивним впливом на макроекономічні показники економіки України. 

Георгій Гелетуха, деталізує, що законопроєкт №5227 передбачає визначення терміну «енергетичні рослини». Із визначенням пов’язана також і низка інших положень. 

Зокрема, збільшення строку договору оренди землі для вирощування енергетичних рослин до 20 років (зараз максимум 7 років). Зазвичай цикл існування плантацій енергетичних рослин складає 20 і більше років, тому збільшення строку оренди сприятиме забезпеченню окупності таких проєктів.

Крім того, пропонується спростити оренду малопродуктивних земель для вирощування енергетичних рослин — без проведення земельних торгів. Оскільки такі землі непридатні для вирощування традиційних культур, зазвичай конкуренція за них відсутня, тому проводити торги неефективно.

Інший законопроєкт №5228 передбачає зміни до Податкового кодексу України щодо орендної плати

Пропонується обмежити максимальний розмір орендної плати за малопродуктивні та деградовані землі, на яких вирощуються енергетичні рослини, до 5% нормативної грошової оцінки (зараз до 12%). 

Таке обмеження унеможливить непередбачувану зміну орендної плати протягом строку оренди та позитивно вплине на економічні показники проєктів із вирощування енергетичних рослин.

«Вважаємо, що зараз державі стало ще вигідніше надати поштовх розвитку цього напряму і ухвалити вказані проєкти законів. А аграріям уже стало економічно вигідно зайнятися вирощуванням енергетичних рослин у якості бізнесу. Адже дохід з одного гектару за вирощування енергетичних рослин (як палива) і силосу кукурудзи (як сировини для виробництва біометану) принаймні не менший, ніж середній дохід за вирощування зерна пшениці та кукурудзи», — зазначає Георгій Гелетуха.

Дохід від різних альтернатив використання землі сільськогосподарського призначення