Фермери засіють 2,5 тис. га канадською гречкою

06 липня 2022, 09:20 1471

В Україну поставлено 140 т насіння гречки сорту Собо. Насіння передано у вигляді гуманітарного вантажу від уряду Канади.

Про це повідомила пресслужба ФАО в Україні. 

«Згідно з дослідженнями ФАО, з початку війни ціни на насіння, засоби захисту рослин, добрива та паливо зросли на 40-45%. У майбутніх сезонах виробники можуть дійти висновку про невигідність збирання врожаю. Розуміючи це, ми фокусуємо наші зусилля на підтримці малих і середніх фермерів. Це насіння гречки вкрай необхідне для розвитку місцевого аграрного сектору», — зазначив голова офісу ФАО в Україні П’єр Вотьє.

Повідомляється, що фактичним розподілом насіння займаються «Міжнародна асоціація гречки», Сквирський комбінат хлібопродуктів та спілка «Борошномели України». Насіння буде доставлено фермерам Житомирської, Закарпатської, Київської, Львівської, Полтавської, Тернопільської та Чернігівської областей.

«Отримавши це насіння, ми можемо підтримати фермерів, щоб вони засіяли близько 2,5 тис. га на заході та в центрі України. Враховуючи спеціалізацію, досвід господарств і якість насіння, урожайність із цієї площі становитиме не менше 2 ц/га, або 5 тис. т зерна гречки (3 тис. т обробленої гречаної крупи)», — пояснив голова спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський.

За його словами, основною умовою участі фермерів у програмі розподілу насіння є подальша передача врожаю з отриманого насіння за фіксованою ціною спеціалізованим переробникам зерна гречки, таким як Сквирський та Білоцерківський комбінати хлібопродуктів. У свою чергу виробники зерна мають передавати перероблену крупу за фіксованою ціною державним та соціальним установам для використання у гуманітарних цілях.