Названо топ-5 виробників органічної бакалійної продукції

11 березня 2023, 12:00 1741

У бакалійній групі націнка за «органічність» мінімальна — по деяких позиціях лише 5-7%. Тобто ціна, наприклад, на органічні крупи майже така ж, як і на неорганічні. Незважаючи на це, виробники пропонують українцям величезний асортимент швидкої, смачної і при цьому корисної продукції.

Національний сертифікаційний орган у галузі органічної сертифікації «Органік Стандарт» завершив проєкт Organic 22 та визначив рейтинг українських брендів бакалійної продукції.

  • Екород. Торгова марка належить компанії «Органік Оригінал» (Київська область), яка заснована в 2011 році і є одним із піонерів українського ринку органічної продукції. Цьогоріч їхні території були окуповані, але після звільнення компанія досить швидко змогла відновити діяльність. Мають найбільший асортимент круп. Першими в Україні почали виробляти органічні борошно та кукурудзяні палички. 

ТМ «Екород» широко представлена в Україні у всіх магазинах натуральних продуктів та в національних торгових мережах (Good Wine, «Сільпо», «Ашан», Novus, «МегаМаркет» і т.д.). Продукція також експортується в ЄС.

  • Сквирянка. Торгова марка належить ТОВ «Сквирський комбінат хлібопродуктів» (Київська область). Комбінат заснований у 1931 році. Близько 40% виробленої продукції компанія експортує. Сертифіковану органічну продукцію почали випускати у 2014 році. Мають 59 найменувань органічної продукції: це різні крупи, пластівці, борошно, в т.ч. борошно для продуктів дитячого харчування.

Представлені у всіх найбільших мережах супермаркетів («Сільпо», «МегаМаркет», METRO, «Ашан», Fozzy, Novus тощо), в регіональних мережах, магазинах здорового харчування, органічних лавках.

  • BiFood. Торгова марка належить ТОВ «Терра» (Харківська область). Бренд заснований у 2019 році, хоча компанія давно працює на ринку у різних напрямах. Виробляють продукти харчування для здорового способу життя. Представлена широка лінійка органічних продуктів — майже півтори сотні найменувань. Насамперед супи та каші швидкого приготування, а також дуже великий асортимент круп та пластівців. 
  • Козуб продукт Органіка. ТМ була зареєстрована 9 років тому і належить ТОВ «Фірма «ДІАМАНТ ЛТД» (Полтавська область), яка виробляє пластівці, крупи, борошно та іншу продукцію із зернових та бобових культур. 

З 2013 року компанія щороку проходить перевірку органу сертифікації «Органік Стандарт». Продукція ТМ реалізується в спеціалізованих торгових точках, а також у національних і регіональних мережах.

  • Organic Country. Торгова марка належить ТОВ «Органік лайф» (м. Київ). Органічну продукцію, вирощену українськими фермерами, почали продавати у 2014 році. Всі фермери, що співпрацюють із брендом, пройшли органічну сертифікацію та незмінно турбуються як про якість продукції, так і про стан землі, де вона вирощується.

В органічному асортименті компанії більше сотні найменувань: крупи, борошно, насіння, бобові та зернові пластівці. «Фішка» — цільні зернові та бобові.


Для довідки: проведення рейтингів українських органічних брендів/виробників 2022 року організовано Органічною Ініціативою та «Органік Стандарт» у партнерстві з BrandStory за підтримки Швейцарії у межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP), що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).