У ЄС фіксують рекордний рівень підробок оливкової олії

01 серпня 2024, 13:55 1377

У Європейському Союзі у першому кварталі 2024 року зафіксовано 50 випадків шахрайства або неправильного маркування оливкової олії, що є рекордно багато.

Про це з посиланням на дані Генерального директорату з охорони здоров’я та безпеки харчових продуктів ЄС повідомляє The Guardian.

Зазначається, що за весь минулий рік регулятор отримав 132 оповіщення від країн-членів Євросоюзу про товари, які не відповідають вимогам. І це лише ті випадки, про які доповідали генеральному директорату. А повідомляють лише про товар, який перетнув кілька кордонів країн усередині блоку. Про інциденти на внутрішніх ринках місцева влада, як правило, загальноєвропейському регулятору не повідомляє.

У звітах регулятора згадувалися олії, забруднені забороненими речовинами, зокрема пестицидами та мінеральними оліями. Був випадок, коли в олії виявили уламки скла. Втім, переважна більшість випадків пов’язана з неправильним маркуванням. Майже завжди це спроба видати за олію першого віджиму суміш дешевших сортів.

За даними Європолу, ситуація із підробкою преміальних сортів оливкової олії серйозно погіршилася останніми роками. Цьому сприяли відразу кілька факторів: загальне зростання інфляції, значне падіння обсягу виробництва та одночасне зростання попиту.