Світові ціни на продовольство знижуються десятий місяць поспіль

03 лютого 2023, 19:00 1682

Падіння показника світових цін на продовольство відбулось у січні 2023 р. Це стало десятим поспіль щомісячним зниженням.

Про це говориться у повідомленні Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН.

Так, у січні Індекс продовольчих цін ФАО у середньому становив 131,2 пункту, що на 0,8% нижче, ніж у попередньому місяці, і на 17,9% нижче максимального значення, зафіксованого в березні 2022 року.

«Індекси цін на рослинні олії, молочні продукти та цукор спричинили січневе зниження, тоді як індекси цін на зернові та м'ясо залишилися переважно стабільними», — зазначають в організації.

Індекс цін ФАО на зернові у січні практично не змінився (збільшився лише на 0,1%) порівняно з грудневим показником і на 4,8% перевищив показник минулого року. Світові ціни на пшеницю знизилися на 2,5%, оскільки виробництво в Австралії та росії перевершило очікування. Світові ціни на кукурудзу частково зросли через високий експортний попит з боку Бразилії та занепокоєння, викликані посушливими умовами в Аргентині. Світові ціни на рис натомість підскочили на 6,2% порівняно з груднем внаслідок обмеженої пропозиції, високого внутрішнього попиту в деяких азійських країнах-експортерах і коливань валютних курсів.

Індекс цін ФАО на рослинні олії знизився на 2,9% у січні. Світові ціни на пальмову та соєву олію впали на тлі низького світового попиту на імпорт, тоді як ціни на соняшникову та ріпакову олію знизилися через достатню експортну пропозицію.

Індекс цін ФАО на молочні продукти в середньому був на 1,4% нижче, ніж у грудні, при цьому ціни на вершкове масло і сухе молоко знизилися на тлі слабкого попиту з боку провідних імпортерів і збільшення постачання з Нової Зеландії. Світові ціни на сири дещо зросли, що було зумовлено відновленням громадського харчування та роздрібної торгівлі у Західній Європі після новорічних свят, а також коливаннями валютних курсів.

Індекс цін ФАО на м'ясо несуттєво змінився в січні (знизившись лише на 0,1% порівняно з груднем), оскільки значні обсяги експортної пропозиції вплинули на ціни на м'ясо птиці, свинину та яловичину, тоді як експортні ціни на баранину зросли через посилення імпортного попиту.

Індекс цін ФАО на цукор знизився на 1,1% порівняно з груднем. Високі темпи збору врожаю в Таїланді та сприятливі погодні умови в Бразилії компенсували вплив на ціни через занепокоєння щодо зниження врожайності в Індії, підвищення цін на бензин в Бразилії, що підтримує попит на етанол, а також зміцнення бразильського реала до долара США.