Індія проведе національне дослідження споживання харчових олій

21 січня 2025, 19:00 347

Міністерство сільського господарства Індії розпочало своє перше в історії дослідження для оцінки моделей споживання харчових олій з метою ефективної реалізації нової Програми з харчових олій та олійного насіння (NMEO-Oilseeds).

Ініціатива з’явилася у зв’язку з тим, що Індія — найбільший у світі споживач та імпортер харчових олій — не має останніх даних про моделі споживання, пише The Hindu.

45-денне опитування, засноване на анкетуванні, яке розпочалося 9 січня, триватиме до 23 лютого. 

«Метою дослідження є виявлення структури споживання та вибору харчових олій, що допоможе у прийнятті політичних рішень», — повідомляють урядовці.

Галузеві звіти показують, що в Індії річне споживання харчової олії на душу населення зросло до 20 кг, що значно перевищує рекомендовані межі в 12 кг, встановлені Індійською радою з медичних досліджень (ICMR), і 13 кг, встановлені Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Ці показники суттєво збільшилися порівняно з 2,9 кг у 1950-1960 роках, що зумовлено зростанням доходів населення, урбанізацією та зміною харчових звичок.

Комплексне дослідження фокусується на перевагах домогосподарств щодо рослинної олії та включає питання про демографічні дані, місце проживання та тип проживання. Дослідників цікавлять типи використовуваних олій, частота смаження у фритюрі, сезонні особливості використання та фактори, що впливають на вибір олії, зокрема користь для здоров’я та цінові індикатори.

Анкета також оцінює поінформованість про ризики для здоров’я, ставлення до повторного використання олії та занепокоєння щодо відсотка вмісту олій у продуктах харчування. Крім того, у дослідженні вивчається поведінка споживачів, пов’язана з рекламою, практикою читання етикеток і готовністю платити вищу ціну за більш корисні для здоров’я варіанти олій.

Результати опитування допоможуть визначити пріоритетні олійні культури в межах програми, запуск якої запланований на наступний сезон, що починається у липні. Метою програми є зниження залежності від імпорту рослинних олій та збільшення внутрішнього виробництва олійних культур з 39 млн т у 2022/23 роках до 69,7 млн т до 2030/2031 років.

Наразі Індія імпортує 55-60% своїх потреб у харчовій олії з Індонезії, Малайзії, Аргентини, Бразилії, України та росії. У 2023/24 МР імпорт харчової олії до Індії досяг 15,96 млн т.