ФАО: Ціни на продовольство залишаються близькими до рекорду

12 липня 2022, 12:50 1824

Показник світових цін на продовольчі товари продовжив незначне зниження, яке спостерігається третій місяць поспіль.

Про це йдеться у доповіді Продовольчої та сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО).

У червні 2022 р. Індекс продовольчих цін ФАО у середньому становив 154,2 пункта, що на 2,3% менше, ніж у травні. Проте показник індексу, що відстежує щомісячні зміни світових цін на кошик продовольчих товарів, залишився на 23,1% вищим, ніж у червні 2021 р.

Зниження, що відбулося в червні, пояснюється негативною динамікою світових цін на рослинні олії, зернові та цукор, при цьому молочна продукція і м'ясо подорожчали.

Індекс цін ФАО на зернові в червні становив 166,3 пункта, що на 4,1% менше, ніж у травні, але на 27,6% вище за показник червня 2021 р. Світові ціни на пшеницю в червні впали на 5,7%, але залишилися на 48,5% вищими за показник минулого року. Зниження показника в червні було зумовлене сезонним збільшенням обсягів доступного зерна нового врожаю в Північній півкулі, сприятливими умовами для вирощування пшениці, що склалися в низці найбільших країн-виробників, та очікуваним зростанням виробництва у рф. Світові ціни на фуражне зерно також впали на 4,1%, але все ще були на 18,4% вищі за показник минулого року. Світові ціни на кукурудзу знизилися на 3,5% у порівнянні з попереднім місяцем через сезонне збільшення обсягів доступного зерна в Аргентині та Бразилії та сприятливих умов вирощування цієї культури у США.

Індекс цін ФАО на рослинну олію в червні становив 211,8 пункта, що на 7,6% менше за показник травня. Світові ціни на пальмову олію знизилися через сезонне збільшення виробництва в основних країнах-виробниках та прогнозованого нарощування постачання з Індонезії. Водночас світові ціни на соняшникову та соєву олії знизилися через скорочення попиту з боку світових імпортерів на тлі збільшення витрат.

Індекс цін ФАО на цукор у середньому становив 117,3 пункта в червні, що на 2,6% менше, ніж у травні. Зниження триває другий місяць поспіль під впливом позитивних прогнозів щодо запасів цукру у світі, внаслідок чого цей індекс досяг найнижчого рівня з лютого. Глобальне уповільнення економічного зростання також позначилося на попиті та цінах на цукор на світових ринках.

У червні Індекс цін ФАО на м'ясо досяг рекордного рівня — 124,7 пункта, що на 1,7% вище за травневий показник і на 12,7% вище за рівень червня 2021 р. Зросли світові ціни на м'ясо всіх видів, але найбільше, до рекордного рівня, подорожчало м'ясо птиці, оскільки пропозиція на світовому ринку так само обмежена внаслідок війни в Україні та спалахів пташиного грипу в Північній півкулі.

У червні Індекс цін ФАО на молочну продукцію склав 149,8 пункта, що на 4,1% вище за травневий показник і на 24,9% вище за рівень червня 2021 р. У червні подорожчали усі види молочної продукції. Найбільше зросли ціни на сир, що головним чином стало наслідком різкого підвищення попиту з боку імпортерів на спотові постачання на тлі побоювань зіткнутися з дефіцитом сиру до кінця року. Світові ціни на сухе молоко зросли під впливом активного імпортного попиту та обмеженої, як і раніше, пропозиції.

Максімо Тореро Каллен, головний економіст

Попри те, що в червні Індекс продовольчих цін ФАО продовжив знижуватися третій місяць поспіль, його показник, як і раніше, залишається близьким до рекордного рівня, зафіксованого в березні цього року. Фактори, які спочатку призвели до зростання світових цін, не втратили своєї актуальності. Йдеться, насамперед, про високий світовий попит, несприятливі погодні умови в низці провідних країн, високі виробничі й транспортні витрати та пов'язані з пандемією COVID-19 збої в ланцюжках постачання, що посилюється невизначеністю, викликаною війною в Україні.