ФАО: Ціни на продовольство падають за рахунок зерна та олії

07 квітня 2023, 17:08 1485

Показники світових цін на продовольство у березні падали дванадцятий місяць поспіль. Це було обумовлено зниженням світових котирувань на зернові та рослинні олії.

Про це говориться у повідомленні Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Так, у березні Індекс продовольчих цін ФАО становив 126,9 пункту, що на 2,1% нижче, ніж у попередньому місяці, і на 20,5% нижче максимального значення, зафіксованого в березні 2022 року. Цьому сприяли достатній обсяг пропозиції, зниження попиту на імпорт та продовження Чорноморської зернової ініціативи.

Індекс цін ФАО на зернові знизився на 5,6% порівняно з лютим, при цьому світові ціни на пшеницю впали на 7,1%, що було зумовлено високими показниками виробництва в Австралії, покращенням стану посівів у Європейському Союзі, високими обсягами постачання з російської федерації та продовженням експорту з України. Світові ціни на кукурудзу впали на 4,6%, частково через очікування рекордного врожаю в Бразилії, тоді як ціни на рис знизилися на 3,2% на тлі поточних або очікуваних урожаїв у основних країнах-експортерах, включаючи Індію, В'єтнам і Таїланд.

Індекс цін ФАО на рослинні олії був у середньому на 3% нижче, ніж у попередньому місяці, і на 47,7% нижче показника, зафіксованого у березні 2022 року, оскільки достатній обсяг світової пропозиції та зниження світового попиту на імпорт знизили котирування соєвої, ріпакової та соняшникової олії. Це більш ніж компенсувало підвищення цін на пальмову олію, які зросли через зниження рівня виробництва в Південно-Східній Азії через повені та тимчасові експортні обмеження, запроваджені Індонезією.

У березні Індекс цін ФАО на молочні продукти знизився на 0,8%. Ціни на вершкове масло зросли через стійкий імпортний попит, тоді як ціни на сири знизилися через уповільнення закупівель більшістю провідних імпортерів в Азії, а також збільшення пропозиції у провідних експортерів.

Індекс цін ФАО на цукор натомість зріс на 1,5% у порівнянні з лютим до свого найвищого показника з жовтня 2016 року, що свідчить про занепокоєння щодо погіршення перспектив виробництва цукру в Індії, Таїланді та Китаї. Позитивний прогноз щодо врожаю цукрової тростини, який незабаром збиратимуть у Бразилії, знизив тиск на ціни, так само як і зниження світових цін на сиру нафту, що призвело до скорочення попиту на етанол.

Індекс цін ФАО на м'ясо несуттєво збільшився — на 0,5%. Міжнародні котирування на м'ясо великої рогатої худоби зросли під впливом підвищення внутрішніх цін у Сполучених Штатах Америки через очікування скорочення пропозиції в майбутньому, тоді як ціни на свинину зросли через збільшення попиту в Європі напередодні свят. Попри спалахи пташиного грипу в кількох великих країнах-експортерах, світові ціни на м'ясо птиці продовжили знижуватись дев'ятий місяць поспіль на тлі низького світового попиту на імпорт.

«Хоча ціни знизилися на глобальному рівні, вони все ще залишаються дуже високими та продовжують зростати на внутрішніх ринках, створюючи додаткові виклики для продовольчої безпеки. Особливо це стосується країн, що розвиваються, є нетто-імпортерами продовольства, причому ситуація ускладнюється знеціненням їхніх валют до долара США або євро та борговим тягарем, що зростає», — зазначив головний економіст ФАО Максімо Тореро.