Сорго — недооцінена українськими аграріями культура

14 лютого 2025, 08:00 796

Сезон 2024 року продемонстрував вразливість кукурудзи та сої перед екстремальними погодними умовами. Спека та нестача вологи суттєво знизили урожайність, що змусило частину аграріїв шукати альтернативи.

Про це в коментарі AgroPortal.ua зазначив комерційний менеджер Nuseed Микола Шепеля.

За його словами, для сезону 2025 року запасів ґрунтової вологи недостатньо, тому фермери зараз переглядають структуру посівів.

propData.content.image
Микола Шепеля, комерційний менеджер Nuseed

Попит на гібриди кукурудзи з високою адаптивністю до посухи, коротким періодом вегетації (ФАО 200-280) та стійкістю до стресу зріс. Втім, кукурудзу частково замінюють на сорго, яке витримує посушливі умови та потребує менше вологи у критичних фазах розвитку. Однак сорго на сьогодні є недооціненою культурою, яка насправді ідеально підходить до аномально посушливих умов, що з’явились в Україні через глобальні кліматичні зміни.

При цьому експерт зазначає, що соя поступається місцем соняшнику, адже він має кращу стійкість до екстремальної спеки та глибшу кореневу систему, що дає змогу витягувати вологу з нижніх шарів ґрунту.

propData.content.image
Микола Шепеля, комерційний менеджер Nuseed

У лінійці Nuseed найбільш посухостійкими є олійні гібриди Н4Х471 КЛ та Н4Х205 Е, а також кондитерський Н5ЛМ307.

Щодо соняшнику, за його словами, фермери чітко формулюють вимоги до посівного матеріалу: зараз найбільше обирають гібриди, стійкі до вовчка G+, олійні з вмістом олії не менше 50%, а також високоолеїнові гібриди з часткою олеїнової кислоти понад 82%, оскільки такі гібриди мають вищу ціну реалізації.