Підприємництво під час війни: в Україні створюються нові крафтові виробництва

17 листопада 2022, 07:00 4462

Планові та аварійні відключення суттєво позначились на роботі крафтярів. Специфіка роботи така, що процес виробництва займає від 12 годин до 10 днів (кремування меду). І весь цей період із невеликими перервами має працювати обладнання.

Про це AgroPortal.ua розповів власник крафтового виробництва Hobbe Ігор Лаврінець.

За його словами, досить складно виробляти повноцінні партії у нинішніх умовах. Поки допомагає те, що до початку відключень був зроблений певний запас.

propData.content.image
Ігор Лаврінець, власник крафтового виробництва Hobbe

Про цей напрям ми думали разом із моїм керівником, головою «Агрофудкластер Харків» Юрієм Михайловим. Уже прораховували собівартість, оцінювали перспективи, працювали над дизайном, але після початку війни полишили цю ідею, — зазначає Ігор Лаврінець. — Однак бажання залишилося, і коли з’явилася можливість отримати фінансування від одного з українських фондів, подався на конкурс і отримав грант на закупівлю обладнання для виробництва.

Потім за власні кошти підприємець докупив інші матеріали, дизайн, пакування, сировину. Від реєстрації до першої продукції пройшло близько двох місяців. 

Більшість сировини крафтяр купує у місцевих виробників.

«Поки що в асортименті крем-мед у кількості 6 смаків (малина, чорниця, імбир-лимон, мікс насіння, шоколад, обліпиха), однак уже найближчим часом з’являться 4 нових. Також є пастила двох смаків — морква та гарбуз. Але вже до кінця місяця плануємо збільшити асортимент до 7 смаків. Ще пропонуємо хлібці з льону зі смаком паприки, моркви, чіа, прованських трав і яблука-кориці», — продовжує Ігор Лаврінець. 

Продукція реалізовується через місцеві магазини та інтернет. Планують виходити на кафе та інші роздрібні магазини здорового харчування. 


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua