На Львівщині з квасолі роблять хумус

31 травня 2025, 15:25 1797

Львівський кооператив «Стрийський ясь», який займається вирощуванням і популяризацією однойменного сорту квасолі, зайшов у переробку.

Про це розповів для AgroPortal.ua під час Львівського ярмарку смаку голова правління СОК «Стрийський ясь» Олег Шмілик.

Станом на сьогодні кооператив продає 3 т квасолі на рік. Але зазначають, що це лише початок, і зараз триває активна промоція продукту через «Лабораторію смаку» — місце, де створюються продукти з доданою вартістю.

«Робимо з квасолі пасти та хумуси, щоб познайомити людей зі смаком і таким чином сприяти культурі споживання нашого продукту. На переробку використовуємо некондиційні квасолини з дефектами. Наприклад, ті, що потріскалися під час зберігання чи перевезення», — розповідає голова правління кооперативу.

Стрийський Ясь має великі квасолини, маслянисто-солодкий смак і тонку шкірочку. Клімат у регіоні ідеально підходить для вирощування цієї квасолі: помірна вологість, сусідство з горами, мінеральні джерела та річкові потоки, що збагачують ґрунт поживними речовинами, надають сорту особливого смаку.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua