Гарний врожай гарбузів не гарантує фермерам прибутку

13 вересня 2022, 07:00 4435

Фермери почали збір гарбузів. Зазначають, що врожай кращий, ніж минулого року. Проблема цього сезону — подорожчання сушіння та низькі закупівельні ціни на насіння.

Про це AgroPortal.ua розповів фермер із Черкащини Андрій Вертеба, який вже п’ятий рік займається вирощуванням гарбузів.

«Збут є, але ціна на насіння минулорічна, а то й нижча — сьогодні це 68-75 грн/кг, тобто $1,8. За нинішніх умов і цін на енергоресурси це досить низька вартість для насіння. Тож ціна нас як виробників не дуже радує, але зважаючи на те, що зараз відбувається із зерновими, й так добре», — зазначає Андрій Вертеба.

За його словами, він використовує сушіння на дровах, спалюючи здебільшого відходи деревини, тож цей процес можна вважати безкоштовним або мінімально затратним. 

«Але є знайомі, які сушать електрикою і газом, там затрати більші. Собівартість у кожного різна залежно від палива, яке використовується», — пояснює Андрій Вертеба.

Віталій Кадук цього року сушитиме насіння за допомогою дизельної теплової гармати. На сушіння 450-500 кг насіння витрачається 20 л дизелю, процес відбувається за температури 60°С і триває близько 6 годин. Але більшість фермерів розповідають: щоб зменшити витрати, перелаштовують сушарки, які працююють від газової гармати, на дров’яні.

Щодо реалізації, то майже всі фермери збувають вирощене перекупникам, адже особливість гарбузового ринку полягає в тому, що малому виробникові складно вийти на прямий збут.

«Якщо ціна на насіння буде меншою, ніж 70 грн/кг, вирощувати гарбузи буде нерентабельно. Це якщо брати з розрахунку, що цього року сорт Українка на виході дає 700-800 кг сухого зерна з 1 га», — розповідає Віталій Кадук.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua