На Дніпропетровщині зменшили площі під гарбузами

05 червня 2022, 08:00 2324

Джерело фото: AgroPortal.ua

Кооператив «Герцевські крафтолики» (с. Маломиколаївка, Дніпропетровщина) зменшив посівні площі під гарбузи.

Про це AgroPortal.ua розповіла староста Петрівського старостинського округу, до якого належить Маломиколаївка, Світлана Гарнадко. 

Світлана Гарнадко

Гарбузи — це основна сировина для виробництва наших цукатів. Сьогодні ми призупинили їх виробництво, адже цукор подорожчав. Відповідно зросла собівартість цукатів, а купівельна спроможність споживачів знизилася

Попри паузу у виробництві кооператив все ж посіяв гарбузи. Насіння надала компанія «Енза Заден Україна» в межах Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2020» . 

«Ми посіяли гарбузи з насіння, яке в нас залишилося з минулого року. Обсяг був розрахований на площу 3 га. Цьогоріч ми засіяли приблизно гектар. Найбільше посіяли сорту Самсон F1 — 0,5 га — він найдовше зберігається. Насіння залишилося, тому буде ще й на наступний рік», — каже Світлана Гарнадко.

У компанії «Енза Заден Україна» зазначають, що згідно з ДСТУ гарантійний термін придатності насіння становить 2 роки. Але ця цифра досить умовна, адже залежить від багатьох факторів, зокрема умов зберігання та біологічних особливостей овочевої культури.

Зокрема, гарбузові (гарбузи, огірки, дині) можуть зберігати кондиційну схожість та енергію проростання близько 6-8 років, капустяні (капуста, редис) та пасльонові (томат, перець) — близько 5 років.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua