Офісні свята можуть бути трьох видів:
1. корпоративні дати, наприклад, день заснування компанії;
2. професійні свята;
3. урочистості з приводу Нового року.
Безпосередньо корпоративні свята — ювілей заснування фірми, день запуску нової виробничої лінії — можна перетворити в ділові, запросивши партнерів і великих клієнтів. Такі урочистості в основному прийнято проводити в ресторанах. Оплачує бенкет компанія.
Професійні свята відзначають на розсуд керівництва — в ресторані, кафе, в офісі, навіть на природі. У деяких випадках співробітників просять «скинутися» посильною сумою.
«Загальні» свята прийнято відзначати в офісі за рахунок фірми, хоча бувають і винятки. На урочистості з приводу Нового року доречно запросити співробітників з сім'ями, якщо так прийнято в компанії.
Плюси організації і проведення корпоративних свят:
– згуртування колективу і створення сприятливої атмосфери всередині компанії;
– знайомство співробітників один з одним і з керівним складом у неформальній обстановці (особливо актуально для великих корпорацій);
– можливість подякувати співробітникам за спільну роботу, відзначити успіхи фірми в цілому і когось із співробітників персонально;
– розвиток творчих здібностей співробітників і емоційна підзарядка.
Мінуси «корпоративу»:
– у неформальній обстановці, особливо після вживання спиртного, можливе загострення старих конфліктів;
– якщо психологічна обстановка у фірмі важка, доцільніше буде роздати співробітникам премії до свята, не провокуючи розвиток конфліктів, які, наприклад, могли бути в недавньому минулому;
– якщо перетворити свято в продовження робочого дня з обов'язковим відвідуванням — про позитив можна забути.
У будь-якому випадку, перш ніж організовувати і проводити корпоративний захід, керівнику слід подумати — чи готові до нього співробітники? Якщо відповідь позитивна — можна сміливо призначати відповідальних за його організацію. Головне — не забувати про побажання співробітників, щоб проведення часу було комфортним для всіх. Спільні святкування зазвичай жваво обговорюються в офісі і запам'ятовуються надовго.
AgroPortal.ua за матеріалами Міжнародного кадрового порталу hh.ua