Зібрати вершки і пустити на переробку. Як господарство диверсифікувало вирощування лохини варенням

12 квітня 2023, 05:50 6380

Лохину можна виростити будь-де, питання лише в кількості вкладених ресурсів. Найбільш сприятливі умови для вирощування ягоди мають Житомирська, Рівненська, частини Волинської та Вінницької областей. Це так званий лохиновий пояс. Львівщина за 100-бальною шкалою посідає золоту середину.

Та це не зупинило в 2019 році засновницю ФГ «Арсад» Анну Мацюк закласти плантацію лохини на 14 га, або 43 тис. кущів. До цього господарство 10 років вирощувало яблука.

Анна Мацюк


У 2017 році ми прийняли рішення закладати лохину. Перший контраргумент мого батька, який з 1998 року фермерує, був: «Ти бачила в супермаркеті цю ягоду? Хто її буде купувати?». Ягода тоді була здебільшого імпортна, а наші фермери тільки-но закладали перші плантації. Я також бачила, що вона більш успішна серед ягід з економічного погляду. Тому обрала її, а не горіх, який ми теж розглядали.

Три роки Анна разом із командою вивчала цю культуру та нюанси її вирощування. Попри всі застереження, «Арсад» засадив свою плантацію за один раз, всі ж рекомендували робити це етапами, щоб мінімізувати ризики. 

Як зробити так, щоб урожайність по всій плантації була однаковою?

Саджанці господарство купувало в українських та польських розсадниках. Площу розділили на декілька сортів за строками дозрівання: ранній Дюк, середній Блюкроп та пізній Чендлер. Далі обрали технологію — вирощувати ягоду середнього розміру, але у більшій кількості.

«В індивідуальних насадженнях з куща можна зібрати 15 кг, у промислових у перший рік — десь кілограм, а загалом у середньому 4 кг з куща. З п’ятого року кущ виходить на пік своєї врожайності, і так до 25 років. Щоб урожай був стабільним, потрібно правильно проводити догляд за кущами», — розповідає у прямому ефірі Instagram керівник напряму вирощування лохини ФГ «Арсад» Юрій Корнійчук.


Кущ має поверхневий корінь. Тому яму копають до 40 см діаметром 60-80 см. Для дренажу використовують сухі гілки, опале листя, хвою, тирсу й торф. Найголовніше — кожного року потрібно поновлювати органіку під кущем. 

«На мій погляд, краще висаджувати лохину в травні. Кущ відразу стартує в рості. У перший рік зазвичай обривають цвіт і не дають кущам плодоносити. Обробляємо лохину до її цвітіння фунгіцидом «Світч». Навесні застосовуються мідьвмісні препарати, після цвітіння, коли наростають ягоди, — щотижнева обробка біопрепаратами. Це як природні фітогормони, які нікому, крім патогенних грибів, не шкодять», — зазначає спеціаліст.

Обрізку проводять у лютому-березні, коли вже пройшли сильні морози. Щоб кущ добре розвивався, його потрібно сильно обрізати, тоді він омолоджується. 

Юрій Корнійчук


Для лохини важливо підтримувати рівень pH від 4,5-5,5. Вона любить кислотність, але щоб не було закисло чи залужно. Любить підживлення, але в міру. Так само з водою — любить полив, але не любить, щоб замокало коріння. Чому на чорноземах росте все, окрім лохини? Тому що для неї важливо зберегти повітряно-водний режим.

Ціна на лохину буде зберігатися на рівні минулого року

Анна Мацюк зазначає, що ціна на ягоду диктується ринком і якістю продукції.

«Середня ціна в 2022 році була близько 100 грн, стартувала з 250 грн. Я думаю, що цього року вона буде такою ж. Звичайно, хотілося б отримати приріст +20-30% від минулорічної ціни, адже собівартість продукції зросла», — каже підприємиця.

ФГ «Арсад» збуває лохину як В2В, так і В2С. «Свої яблука ми реалізуємо на ринку В2В, тому добре розуміємо цей процес. З появою лохини вирішили піти в В2С, і десь половина ягоди була продана саме цим каналом. Це індивідуальна доставка + «Нова пошта». Якщо ти даєш якісну продукцію, то цей ринок буде більш маржинальним», — зазначає Анна Мацюк.

Надлишкову лохину варто пустити на переробку

Багато виробників сьогодні вважають, що 2023 рік буде складним для лохини, оскільки спроможність купувати в Україні дорогу ягоду відновлюється не швидко, до того ж, багато господарств виходять на пік свого плодоношення.


«Всі, що мають 50+ га, орієнтуються на експорт, менші — закривають внутрішній ринок. Людям цікавіше їсти свіжу натуральну ягоду зрозумілого походження. Рання ягода з’їдається вся свіжа, та коли ринок починає насичуватися, виробники знижують ціну. Для того, щоб не створювати надлишкову конкуренцію, той вершок ми пустили на переробку», — пояснює Юрій Корнійчук.


Так було створено варення з лохини GROW. Над його розробкою працювало декілька технологів, основним завданням було максимально зберегти всю користь ягоди.

«Цей рік для нас був тестовим. Але ягода, вирощена і зібрана з любов’ю, не може бути несмачною у варенні. Тому ми успішно реалізовуємо товар через соцмережі та ринок B2B», — каже Мацюк.

Вміст цукру у продукті — 10-15%. Є варення без цукру зі стевією, є з цілою та меленою ягодою, з додаванням яблучного пюре. Родзинкою бренду стало варення зі спеціями — імбиром, бодяном, корицею та гвоздикою.

Цього року команда GROW робить фокус на якості ягоди та кінцевого продукту, мінімізації витрат та підвищенні ефективності виробництва.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua