Низької ціни на ягоду цього сезону не буде

03 квітня 2023, 10:30 4840

Цього сезону лохина перезимувала добре, у ФГ «Ягідна поляна» на Київщині планують зібрати урожай від 3 кг з куща. Проте низької ціни на ягоду не буде, оскільки суттєво зросла вартість посадкового матеріалу та добрив.

Про це AgroPortal.ua розповів засновник фермерського господарства Олександр Горбатюк.

ФГ «Ягідна поляна» займається продажем ягоди, саджанців високорослої лохини та 30% ягоди відправляють на переробку.

«Вирощуванням лохини займаємося 10 років, зараз у нас 14 га, поки що площу збільшувати не плануємо. Перевагу надаємо раннім сортам, перевіреним роками, нові використовуємо, але не так активно», — зазначає Олександр Горбатюк.

В наявності у ФГ «Ягідна поляна» є саджанці від півторарічного віку до 10-річного, вартість від 65 грн. Контейнерні рослини можна висаджувати протягом року, але більш активно купують у сезоні весна-осінь.

propData.content.image

Переробкою ми вирішили займатися ще на початку висадки нашої плантації, оскільки розуміли, що плантацій з кожним роком буде все більше, а у споживачів будуть більші вимоги до якості ягоди. До речі, саму ягоду ми калібруємо, велику віддаємо кінцевому споживачу, а менша йде на переробку. Виготовляємо джеми, пастилу, соуси, мармелад, вина. Кожен рік додаємо нову продукцію.

На плантаціях ФГ «Ягідна поляна» залежно від сезону залучається від 2 до 50 працівників. 


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua