З пристрастю до винограду. На Львівщині виготовляють бурштинові вина

29 червня 2024, 06:00 1493

Перший вінтаж у львівського винороба Максима Кичми був 2016 року. З того часу він разом із дружиною розвиває сімейну виноробню «Янчинські пагорби».

Подружжя має близько гектара власних насаджень виноградної лози. Крім цього, вони закуповують деякі сорти на Одещині.

Максим Кичма, винороб

«На Львівщині вирощуємо виноград української селекції (Олег, Мускат Голодриги, Буковинка, Гурзуфський рожевий, Рубіновий Магарача, Дублянський), а також німецької (Соляріс, Йоганітер, Мускаріс). Раніше докуповували деякі сорти на Херсонщині, але ті теруари були знищені росіянами, тому перейшли на одеські», — розповідає AgroPortal.ua винороб.

2020 року Максим Кичма переобладнав колишню стайню зі стодолою на виноробню. Поблизу неї є ще одна прибудова, яку подружжя планує облаштувати під дегустаційну терасу для туристичних груп. 

Сьогодні об’єми переробки становлять 4 тис. літрів. Вино продається через сайт, ресторани та магазини. В асортименті — білі, бурштинові, рожеві та червоні вина. Всі сухі.

«Чому так? По-перше, я виготовляю лише те вино, яке сам споживаю, по-друге, зробити правильне вино із залишковим цукром значно складніше, ніж сухе», — пояснює львівський винороб.

Особливістю вин «Янчинських пагорбів» є етикетки, автором яких є львівська художниця та письменниця Христина Лукащук, відома як майстриня еротичного жанру. 

Спеціально для виноробні Христина створила три етикетки. Першою була «Літо Лоліти», потім — «Осінь Жерома» та ще одна етикетка з танцюючою жінкою для Сапераві, яке отримало кілька нагород.

Решту етикеток для вин Максим Кичма вибирав самостійно з портфоліо майстрині.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua