Ранній старт і значний розкид за врожайністю. В Україні розпочався сезон спаржі

04 травня 2023, 05:55 6664

Фермерське господарство Nuts’N’Garden на Київщині вже другий рік займається вирощуванням спаржі. Минулого року воно отримало сертифікат, що підтверджує органічність саду.

Про це AgroPortal.ua розповіла засновниця ФГ Nuts’N’Garden Ніна Смирнова.

«Щодо самої сертифікації, то були сумніви, пов’язані з важкими часами з початку повномасштабного вторгнення. Проте на тому етапі нас дуже підтримала «Органічна ініціатива». Тож ми не зійшли з дистанції, й цього року також будемо проходити чергову експертизу», — розповідає Ніна Смирнова, додаючи, що спосіб органічного господарювання обрали цілком свідомо, адже це відповідає їхнім цінностям.  

Сезон спаржі в Україні відносно короткий, проте насичений. Залежно від регіону та погоди триває він зазвичай з середини квітня до початку червня. ФГ Nuts’N’Garden цього року сезон розпочало трохи раніше минулорічного: цьому сприяла як температура, так і велика, часом навіть занадто, кількість опадів. У господарстві відмічають, що українські споживачі вже знають і цінують локально вирощену спаржу, чекають та слідкують за початком сезону.

«Це наш другий сезон. Уже є певні власні напрацювання, що дозволяє зробити нашу роботу значно легшою та ефективнішою. Думки про розширення площі є, але поки що вирішили піти шляхом диверсифікації та спробувати цього року на невеликій ділянці виростити артишок», — зазначає фермерка. 

За її словами, під час вирощування органічної спаржі найважче — боротьба з бур’яном, яка додає левову частину кропіткої ручної праці. У процесі догляду за рослинами в господарстві постійно моніторять температуру і вологість ґрунтів на різних рівнях, аналізують стан рослин. Адже органічний підхід передбачає превентивно і дозволеними методами запобігати різним хворобам і боротись зі шкідниками.

Ціна на органічну продукцію вища, і це логічно, адже органічне вирощування передбачає додаткові витрати на догляд, біопрепарати, сертифікації, ручну працю тощо. Крім того, органічне виробництво характеризується дещо меншою врожайністю саме через невнесення певних добрив. 

Наразі у ФГ Nuts’N’Garden повною мірою не закладають у ціну органічну складову. На цей рік ставлять задачу відпрацювати всі процеси, популяризувати традицію споживання, зосередитись на просуванні. 

«Прогнозні показники урожайності спаржі цього року дуже різняться — від 50 ц/га до 5 т/га. Залежить від сорту, регіону, ґрунтів. Ми знаходимось на Київщині, тобто сезон розпочинаємо не найпершими, але як бонус — у нас дуже хороший родючий ґрунт. Також ми використовуємо краплинне зрошення на всій площі під спаржею, і це дає нам певні преференції. Поки можемо сказати, що інтенсивність росту цього року в кілька разів перевищує минулорічну, і якість самого стебла теж підвищилась», — розповідає засновниця ФГ Nuts’N’Garden.

Вона зазначає, що кожний задоволений клієнт надихає їх до нових звершень і допомагає рухатись уперед. Фермерське господарство вже має постійних покупців, які позитивно відгукуються про продукцію та радять друзям. Ніна Смирнова наголошує, що саме це є найкращою нагородою за їхню роботу.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua