Шлях до гектара спаржі довжиною в п’ять років

23 квітня 2023, 05:50 7721

Баклім, Гійнлім та Гролім. Саме ці три сорти спаржі ростуть на полях сім’ї молодих фермерів із Житомирщини Олени та Сергія Панчуків. Зараз у них стартував п’ятий агросезон, який триватиме 50 днів.

«Мій батько займається вирощуванням однорічних культур — зернових та олійних. Ми йому допомагали. Але хотілося посадити щось своє і на роки. Спаржа у 2018 році не користувалася великою популярністю, але ми бачили її перспективу, а ще економічність та фотогенічність. Мені, як професійному флористу, це важливо», — розповіла в прямому ефірі Instagram Олена Панчук.


Розпочала сім’я з 10 соток спаржі. Сьогодні у них уже цілий гектар. За підрахунками Сергія, для того, щоб його закласти, потрібно близько $30 тис.

«Саме ця площа є для нас посильною в догляді та витратах. Ми не хочемо робити промисловий бізнес, прагнемо залишатися сімейною фермою, максимально всі роботи виконувати удвох. Так ми збережемо унікальність нашої продукції і зможемо всю свою спаржу облюбувати», — зазначає фермер.

Олена та Сергій вирощують виключно зелену спаржу. Білу ще не пробували. Для неї потрібна інша схема посадки і зріз тоді, коли пагін під землею. Власне тому вона й біла, що не вступає в процес фотосинтезу. 

Чек-ліст із вирощування спаржі

  1. Спаржа на одному місті росте 10-12 років, тому їй відразу потрібно виділити місце, щоб більше не пересаджувати.
  2. Для неї головне сонце, щоб пагін був рівний. Земля має бути чистою від бур’янів та розпушеною.
  3. Садити краще весною, коли середньодобова температура буде стабільною — близько +10°С.
  4. Посадку слід проводити за такою схемою: в лунку закладається добриво, потім земля, а потім саджанець. Корінь у жодному разі не має контактувати з добривом.
  5. Найбільш сприятливим для вирощування спаржі є той регіон, де більше 600 мл опадів на рік.
  6. Культура морозостійка, єдине — є загроза весняних заморозків, коли пагінець уже над землею, а на термометрі з’являється -5°С, як було минулої весни. Тоді ці пагони просто зрізаються на компост.
  7. Зріз варто проводити, коли пагін має 10-15 см над землею, а ніж зарізається ще на 5 см. За добу спаржа може вирости на 7 см, саме тому зріз проводиться кожні 2 дні. 

Продати тонну спаржі через Instagram

Олена в сімейній справі відповідає за просування бренду та продаж спаржі, яку, до речі, збувають виключно через Instagram. На Сергієві — всі розрахунки та процес вирощування культури.

«З 2020 року ми збираємо 1 тонну щосезону. Все продаємо через Instagram. На перспективу плануємо відкрити все ж магазин. Зі збутом проблем у нас не було ні у карантин, ні у війну. Люди сиділи вдома і готували. Змінилася лише регіональність споживачів. Раніше нашу спаржу замовляли в Київ, а у війну ми робили більше відправок на захід України», — розповідає Олена.

Минулого і позаминулого року ціна на спаржу в подружжя складала 200 грн/кг. Цього року вони вимушені її підвищити через подорожчання витрат до 300 грн/кг. 

«Спаржа — це величезні запаси вітамінів. Нею потрібно наїстися в сезон, оскільки замороженою вона хоч і зберігає свої властивості, але смак все одно не той. Тому ми продаємо не лише спаржу як овоч, а й як посадковий матеріал, кореневищами. Якщо ви хочете вирощувати її вдома, то варто купувати з розрахунку 10-15 саджанців на людину. З другого року з одного кореневища будете мати мінімум 150 г у сезон», — пояснює фермерка.

Крім спаржі, сім’я Панчуків ще має партнерський проєкт з лохини. На кінець року спаржу та лохину вони планують доповнити малиною і жимолостю. Все буде у невеликих обсягах.

«У нас є картинка, до якої ми йдемо. Вона не обмежується спаржею та ягодами. Ми хочемо й тваринництво розвивати, і квіти вирощувати. Але все в камерних обсягах. Також раді бачити в себе гостей і ділитися з ними своїм досвідом», — зазначає Сергій.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua