Чек-ліст із вирощування спаржі

30 квітня 2023, 13:20 2764

Баклім, Гійнлім та Гролім. Саме ці три сорти спаржі ростуть на полях сім’ї молодих фермерів із Житомирщини Олени та Сергія Панчуків. Зараз у них стартував п’ятий агросезон, який триватиме 50 днів.

У прямому ефірі Instagram підприємці поділилися секретами вирощування цієї культури.


  1. Спаржа на одному місті росте 10-12 років, тому їй відразу потрібно виділити місце, щоб більше не пересаджувати.
  2. Для неї головне сонце, щоб пагін був рівний. Земля має бути чистою від бур’янів та розпушеною.
  3. Садити краще весною, коли середньодобова температура буде стабільною — близько +10°С.
  4. Посадку слід проводити за такою схемою: в лунку закладається добриво, потім земля, а потім саджанець. Корінь у жодному разі не має контактувати з добривом.
  5. Найбільш сприятливим для вирощування спаржі є той регіон, де більше 600 мл опадів на рік.
  6. Культура морозостійка, єдине — є загроза весняних заморозків, коли пагінець уже над землею, а на термометрі з’являється -5°С, як було минулої весни. Тоді ці пагони просто зрізаються на компост.
  7. Зріз варто проводити, коли пагін має 10-15 см над землею, а ніж зарізається ще на 5 см. За добу спаржа може вирости на 7 см, саме тому зріз проводиться кожні 2 дні.

Іванна Панасюк, AgroPortal.ua