Фермерство на крохмалі: як картоплярі об’єднуються навколо переробника

07 серпня 2024, 05:49 4130

Торік Україна стала дев’ятим найбільшим у світі експортером крохмалю, продавши на іноземні ринки більше 10 тис. т продукції. Лідерство з вирощування картоплі впевнено тримають три області — Вінницька, Житомирська та Львівська, які сукупно мають 23% від усіх засаджених картоплею посівних площ.

Останніми роками більшість картоплі — столової, чипсової та крохмальної — вирощують саме західні області. 

Шлях від картоплини до крохмалю 

Переробка картоплі зазвичай відбувається або безпосередньо з поля, або з використанням технологій зберігання. 

«Перший підхід — переробка з поля — означає, що переробне підприємство працюватиме лише кілька місяців на рік після завершення збору врожаю у жовтні. Другий підхід — використання технології зберігання картоплі — дозволяє переробнику працювати цілий рік, а також значно збільшити обсяги виробництва», — пояснює директор ТОВ «Стронг Енерджі Захід» (Львівська область), що займається виробництвом та експортом картопляного крохмалю, Юрій Пульгун. 

Ще одна особливість переробки — її собівартість. Щоб мати можливість пропонувати конкурентну ціну на крохмаль, потрібно ефективно управляти собівартістю переробки. Значна її частка — це транспортування картоплі від поля до переробного підприємства. 

За словами Юрія Пульгуна, комерційний інтерес можливо забезпечити лише за умови віддаленості поля від переробних потужностей не більше 50 км. 

За такою логікою 2020 року було створене підприємство з виробництва крохмалю на Львівщині, а разом із ним і хаб картоплярства, що надає можливості гарантованого доходу для мікро-, малих та середніх фермерів на умовах контрактного вирощування. 

Хаб картоплярства на Львівщині 

«Стронг Енерджі Захід» почав розбудовувати екосистему промислового картоплярства на засадах партнерства з локальними фермерами для контрактного вирощування крохмальної картоплі. Ця модель виявилася дуже вигідною як для переробника, так і для фермера. Адже за такої співпраці аграрій отримує від підприємства: 

  • посівний матеріал та консультації протягом сезону;
  • може брати в оренду у переробника техніку та інші засоби механізації;
  • компанія-переробник та фермер погоджують перед висадкою картоплі фіксовану у валюті ціну на врожай;
  • гарантії на узгоджений викуп вирощеної картоплі.
propData.content.image
Юрій Пульгун, директор ТОВ «Стронг Енерджі Захід»

2021 року наше переробне підприємство співпрацювало лише з одним фермером. 2022 року їх було вже 3, торік — 8, а зараз на умовах контрактного вирощування ми працюємо у партнерстві уже з 20 фермерами.

Цього року «Стронг Енерджі Захід» прогнозує викупити у фермерів-партнерів та переробити 13-14 тис. т картоплі. 

Потужності для зберігання — це квантовий стрибок для переробника

Окремої уваги вартий досвід компанії «Стронг Енерджі Захід» щодо розвитку власних потужностей зі зберігання картоплі. На підприємстві наголошують, що чутливість ціноутворення на крохмаль вимагає організувати зберігання у максимально ощадливий спосіб. 

«Ми самі спроєктували склад із вентиляцією, що дозволить зберігати картоплю, а отже — більше купувати у фермерів», — розповідає Юрій Пульгун. 

Під час зберігання картоплі важливі три речі: сортування, вентиляція та технологія закладання у бурти (кагати). Для сучасного та ефективного вирішення цих питань під час спорудження складу компанія отримала грант від Програми USAID АГРО на закупівлю обладнання, а саме: систем вентиляції, обладнання для сортування та закладання картоплі. 

propData.content.image
Юрій Пульгун, директор ТОВ «Стронг Енерджі Захід»

Співпраця з USAID АГРО, на моє переконання, вивела нас на новий, вищий рівень організації бізнесу. Робота з міжнародними партнерами ставить вимоги не тільки до питань турботи про довкілля, наявності різних операційних процедур, виконання вимог охорони праці (які мають бути гігієною для сучасного бізнесу), але й спонукають прагнути та досягати великих цілей. Цей досвід точно зробив нас кращими і сильнішими, як бізнес. А ми зі свого боку робимо кращими і сильнішими наших партнерів-фермерів, розвиваючи у такий спосіб хаб картоплярства на Львівщині.

Досвід картоплярів, які об’єдналися навколо переробника крохмалю на Львівщині, свідчить, що будь-який аграрій, готовий працювати впродовж тривалого часу, може долучитися до контрактного вирощування. І фермер, що вирішить засадити картоплею 10 га, і фермер, який виділяє на це сотні гектарів, будуть успішними на таких умовах. Це стабільний, позбавлений ризиків дохід, який, поміж іншого, розвиває локальну фермерську спільноту, а також збільшує обсяги українського експорту в світі. 


Світлана Яценко, AgroPortal.ua