Крохмальний завод залучає до співпраці виробників картоплі

17 березня 2024, 08:39 1616

Завод із виробництва крохмалю «Централ Плейнс Груп» отримує крохмальну картоплю з власних полів, крім того, є мережа постачальників — місцевих фермерів, які вирощують сировину за контрактом.

Про це AgroPortal.ua розповів генеральний директор CPG Refine Юрій Пульгун.

За його словами, минулого року проблем із сировиною не було, завод активно працював із середини серпня по кінець листопада. Обсяг переробленої картоплі від сторонніх постачальників склав 5,5 тис. т (за загального обсягу 35-40 тис. т), на цей рік заплановано отримати від партнерських фермерських господарств уже 13-15 тис. т картоплі, решта сировини надходить із власних полів.

У майбутньому ж обсяги картоплі, що вирощуються спеціально для «Централ Плейнс Груп», планують збільшити до 20-25 тис. т.

Юрій Пульгун, генеральний директор CPG Refine

За 2-3 роки хочемо вийти на співвідношення 50 на 50, коли половину сировини надають партнерські господарства. 2021 року ми починали партнерство з одним фермером, зараз їх уже вісім, цьогоріч плануємо залучити двадцять сільгоспвиробників — як середніх, так і малих. З господарствами підписуємо угоду з фіксованою ціною (у валюті) за % крохмальності. Для фермерів це вигідно, адже вони мають гарантований канал збуту та фіксовану ціну. До того ж технологія простіша: крохмальну картоплю не потрібно сортувати, калібрувати та пакувати в сітки.

Минулої осені закупівельна ціна на крохмальну картоплю (вміст крохмалю +/- 20%) складала в середньому 5 грн/кг для фермера з поля, тоді як столову продавали по 3,5-4,5 грн/кг. Оскільки курс майже не змінився, на цей рік закупівельна ціна запланована така сама, або навіть на 3% більше — до 5,15-5,20 грн.


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua