Імпорт сиру скорочується: девальвація гривні допомгла

16 серпня 2022, 14:45 2107

Імпорт сиру скорочується, і на цей процес впливає не тільки девальвація гривні.

Про це говориться у повідомленні «Інфагро».

«Польські сировари через високу собівартість вже не можуть продавати в Україну свою продукцію дешево. Тому навіть у липні (девальвація відбулась тільки в третій декаді, й договори ще виконувались) імпорт твердого/напівтвердого сиру скоротився на чверть — до 1,4 тис. т», — пояснюють експерти.

У той же час падіння в категорії м’яких і розсільних сирів менш істотне. Причина, напевно, криється в обмеженні пропозиції такої продукції вітчизняними виробниками, вважають спеціалісти.

«Виробники сиру, користуючись девальвацією гривні та зважаючи на падіння внутрішньої реалізації, намагаються збільшувати зовнішні продажі. Вже минулого місяця експорт справжнього сиру зріс до 840 т, що є рекордом з моменту втрати російського ринку збуту багато років тому. Досягти таких результатів вдалося за рахунок виходу на ринок Польщі. Майже половина всього експорту була орієнтована на ринки ЄС. Так би мовити, зараз українські та польські оператори міняються ролями в зовнішній торгівлі сирами», — додають аналітики.

Заходити на європейський ринок доводиться за рахунок низьких цін, девальвація гривні дозволяє навіть там працювати з прибутками. Залежно від країни призначення ціни відрізняються.