В умовах війни фермери не ризикують збільшувати площі під лохиною

07 квітня 2022, 10:10 975

Джерело фото: ягідна ферма «Брати Лохиновичі»

Погодні умови цьогорічної зими та весни сприяють хорошому врожаю лохини та садової суниці.

Про це AgroPortal.ua розповів співвласник ягідної ферми «Брати Лохиновичі» Олексій Тимощук із Полтавщини.

«Сьогодні ми вирощуємо лохину на площі 1,5 га та суницю садову на 1 га. Війна внесла свої корективи в нашу роботу, тож, враховуючи всі нюанси, збільшувати площу цього року не плануємо. Звичка закуповувати все заздалегідь цього разу нас дійсно врятувала: ми встигли запастись усім необхідним майже на 90% ще до нового року», — зазначає Олексій Тимощук.

На ягідних плантаціях, окрім братів-засновників, на постійній основі працюють два робітники, ну і сезонні, по мірі необхідності. В середньому — 5-6 чоловік.

За словами фермера, цьогорічний сезон має бути вдалим. Планують отримати 20 т/га садової суниці та 3 т/га лохини

«Щоб виокремити якісь конкретні сорти, треба насамперед їх перевірити на власному досвіді. На ринку достатньо сортів, які підходять для комерційного вирощування, але не треба саджати всі. Трьох достатньо за схемою: ранній, середній, пізній. Ми працюємо з вільно доступними сортами, вони досить непогані. З новинками складніше: це ліцензійні сорти, які взагалі не продають малому фермеру або ж продають у великій кількості. Тож офіційно їх придбати неможливо», — продовжує Олексій Тимощук.

Ягідна ферма «Брати Лохиновичі» має свою теплицю, у якій укорінюють саджанці лохини методом черенкування. Потім уже в розсаднику їх дорощують до товарного вигляду і придатності для висадки. Через соціальні мережі всі бажаючі теж можуть придбати саджанці.

«Зараз у нас тривають роботи за стандартною схемою, щоправда, трохи з запізненням через війну. По лохині завершили обрізку, обробили мідьвмісним препаратом, зараз мульчуємо, робимо ревізію та проводимо ремонт системи поливу і подачі добрив. По садовій суниці у нас фунгіцидна обробка після зрізання і видалення старого листя», — підсумував фермер.

Переглянути більше цікавої інформації про ягідну ферму «Брати Лохиновичі» можна на YouTube-каналі.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua