Рентабельність високоурожайної малини нижча за старі сорти

24 серпня 2022, 09:18 3001

Ринок десертних сортів малини в Україні є, але поки що незначний.

Про це розповів керуючий партнер ТОВ «Фрутек» Олег Босий журналу «Ягідник».

«Якщо трохи заглибитися в цифри експорту ягід, то переважну його частину, а саме 28,4 тис. т, експортували у замороженому вигляді, а експорт свіжої ягоди становив лише 600 т. Більше того, ці 600 т свіжих ягід ніколи не були призначені для свіжого ринку. Це та ж сировина для переробної промисловості, але не заморожена, а охолоджена та подрібнена в ємності для подальшого використання на виготовлення пюре чи концентратів», — пояснив він.

Тому вітчизняні виробники малини, на думку експерта, фокусуються на потребах свого основного клієнта — переробного підприємства.

«Вони надають перевагу добре відомим сортам, які не вимагають значних інвестицій у вирощуванні та вирізняються прогнозованістю і стабільною продуктивністю. Щодо десертних сортів з характеристиками, які вимагає свіжий ринок (смак, світлий колір ягоди, тривала лежкість тощо), попит на них зростає, але поступово», — додав Олег Босий.

Експерт пояснив, що деякі з партнерів «Фрутек» обрали для себе свіжий ринок як основний, але виявилось, що він надзвичайно складний, насамперед через високі вимоги до якості та обмежений платоспроможний попит.

«Тобто проєкти, у яких вирощують наші нові сорти з потенціалом урожайності 20 і більше т/га, фактично мають нижчий рівень рентабельності, ніж низьковитратне вирощування старих традиційних сортів для заморожування. Адже щоб отримати таку урожайність, окрім садивного матеріалу нового сорту, потрібно додатково інвестувати у плівкову теплицю, дорожчу шпалерну систему, більш інтенсивну систему захисту, післязбиральну доробку та пакування тощо», — уточнив він.