Органічну суницю виробники продавали за ціною звичайної ягоди

05 липня 2022, 09:48 1885

Підприємству з Харківщини «Сила природи», яке вирощує органічну суницю, малину й ожину, з початком повномасштабної війни довелося змінити ринок збуту та знизити ціну на товар.

Про це розповіла керівниця підприємства Любов Юр'єва, повідомляє «Суспільне».

«У нас є міжнародна сертифікація. Раніше вирощували для закордоння. Відправляли на Польщу, був досвід відправки навіть до Дубаю літаками, наразі перебуваємо в кризі. Ми змушені були знизити ціни до рівня звичайної суниці цьогоріч: 60-65 грн за кілограм. Мала б коштувати хоча б 100 грн», — розповіла Любов Юр'єва.

За її словами, зменшилися обсяги попиту суниці й на внутрішньому ринку.

«Реалізовували як звичайну на базарі, тому що ринок збуту в нас зменшився практично до нуля. Ті замовлення, які були від маркетів минулого року по пів тонни, на цей час це було 100 кг за зниженою ціною, тому що Харківщина перебуває постійно під обстрілами, й маркети не купують стільки продукції, тому що люди виїхали», — зазначає керівниця підприємства.

Любов Юр'єва додає, що суниця у вирощуванні коштує втричі дорожче за звичайну полуницю, до того ж довелося виїжджати на Дніпропетровщину і там продавати продукцію на звичайному ринку за оптовою ціною.

«Ми працюємо в цьому році лише для того, щоб дати людям роботу та хоча б вийти в якийсь нуль чи в невеликий мінус. Зараз підходить сезон малини, а її треба заморожувати. І мені дуже лячно, що будуть обстріли, і не приведи Боже, влучить ракета в заморозку, і все. Можемо втратити все в один день. Бо малина не продається на опті, як суниця. Зараз у нас працює 15-20 людей, а на малину ми можемо забезпечити роботою до 100 осіб», — зазначає Любов Юр'єва.