ФГ «Асканія ІФ» у селищі Хом’яківка на Івано-Франківщині упродовж 7 років вирощує солодкі перці, кукурудзу, капусту та навіть кавуни.
Урожай 5 сортів кавунів збирають від 1 серпня і до перших заморозків, розповів голова господарства Роман Буртик виданню «Репортер».
«Я доводжу всім, що вирощувати кавун на Прикарпатті у промислових масштабах — реально. Ми експериментуємо з різними сортами, методами вирощування — під плівкою, на крапельному поливі, на дощуванні, з внесенням добрив, без добрив, з різними добривами. Щороку маємо багато експериментів, з яких потім робимо висновки на наступний рік. Так вдосконалюється технологія вирощування», — зазначає він.
Прикарпатські кавуни фермер вважає кращими, ніж херсонські.
«Чому наш кавун є кращим за херсонський? Ми використовуємо ті сорти, в яких генетично закладено високий вміст цукрів. Ці сорти є солодкими, але нетранспортабельними, тому їх Херсонщина не вирощує. Сюди з Херсону вони не доїдуть — потріскаються в дорозі. А тут ми їх можемо виростити та продати», — переконаний Роман Буртик.
Продукція фермера продається переважно на Прикарпатті, іноді відправляється до Львова.