На Вінниччині вирощують кавуни як данину сталим традиціям

08 серпня 2022, 15:25 2889

Джерело фото: Агрофірма Ольгопіль

Цього року, попри повномасштабну війну, не зраджували традиціям в агрофірмі «Україна – О», що входить до СТОВ «Ольгопіль» і господарює на півдні Вінниччини. Тут традиційно під баштан заклали 4 га.

Про це повідомляється на сайті компанії «Агрофірма Ольгопіль».

Кавуни та дині вирощують без внесення жодних добрив чи стимуляторів. Адже закладають баштан, щоб місцеві люди не купували чуже, а куштували своє — 100% натуральне. Дається південна ягода нелегкою працею. Як розповідають Тетяна та Володимир Ніколюки, які відповідають за баштан, тільки обсапувати їх доводиться шість разів за сезон.

«Більшість сільгоспвиробників Вінниччини вже давно відмовилися від вирощування кавунів. Передусім через те, що вимагають вони здебільшого механічної праці, ручної, але ми роботи не боїмося. Технології вирощування цієї культури відпрацьовували кілька років, підлаштовуючись під різні погодні умови, сорти та засоби догляду. Жодних стимуляторів не використовуємо, це 100% натуральний продукт. Продаємо за прийнятними цінами, дешевше, ніж на ринках. Приїхали на баштан, обрали той, який на вас дивиться, і придбали», — розповідає завідуюча баштаном Тетяна Ніколюк. 

Вона додає, що баштан в агрофірмі — не просто площа для вирощування кавунів. Це екоосередок: готель з очерету, тапчани, усі страви готуються на відкритому вогні, територія обсіяна льоном та квітами — це відпочинок для душі.

У господарстві зазначають, що про рентабельність не йдеться, більше про культуру і данину сталим традиціям, адже закладати баштан у господарстві почали з 2006 року.