На Київщині заклали першу промислову плантацію ірги

10 серпня 2025, 14:26 1733

У господарстві на Київщині молоді насадження ірги зараз займають 20 га. І ягоди, зібрані на цій ділянці, стануть першим промисловим урожаєм ірги в Україні, стверджує власник підприємства.

«Поки що про іргу в Україні знають досить мало. У країнах Європи вона також не надто поширена. Вирощують її переважно на півночі США та на півдні Канаді, звідки й походить ця культура. Зовні плоди ірги схожі на лохину. Ягоди солодкі, з приємним ароматом, тож їх можна як споживати свіжими, так і спрямовувати на перероблення», — зазначає власник ТОВ «Діамантова ягода» Олег Левченко, пише журнал «Ягідник».

За його словами, ірга на смак ще яскравіша за лохину. При цьому вона ще й дуже корисна. Ця ягода — один із найсильніших природних антиоксидантів, вона містить багато мікроелементів і вітамінів.

Олег Левченко розпочав втілювати проєкт із промислового вирощування ірги торік у липні. На 20 га облаштована система крапельного поливу. Висаджуючи молоді кущі, на плантації сформували гряди. Молоді насадження нині перебувають у стані активного розвитку.

Цьогоріч на них мають вродити перші ягоди. Перший промисловий урожай очікується наступного року, адже після висаджування ірги плоди з’являються через три роки, а повне плодоношення спостерігається на 6–7 рік. При цьому з гектара культури можна збирати по 10–15 т плодів.

До слова, ягоди ірги зберігаються досить довго: близько півтора місяця за температури до 8°С. На плантаціях висаджені сорти, що мають гарні смакові якості. Підприємець підбирав їх так, аби ягоди дозрівали у різний час. Завдяки цьому період збору врожаю триватиме близько півтора місяця.

До того ж на ринку ірга не конкуруватиме з лохиною, адже достигає вона раніше — у червні липні. Прикметно, що ірга — це доволі невибаглива культура. Вона добре адаптується, не потребує надто родючих ґрунтів чи значної кількості вологи.

Ще одна важлива ознака цієї культури — морозостійкість. Взимку кущі ірги здатні ви тримати тридцятиградусні морози, а її квіти стійкі до весняних приморозків. Квітне ірга у першій декаді травня. Ще одна беззаперечна перевага ірги полягає у її стійкості до хвороб і шкідників. Тому рослина не потребує хімічного захисту.