Смачна пшениця та Ляняшка. Фермери вирощують стародавні культури та патентують новинки

09 липня 2025, 06:05 306

Уже близько 15 років фермер із Полтавщини Володимир Ярошенко зосереджений на вирощуванні полби. Раніше мав близко 10 га під цією зерновою культурою, однак зараз залишилося 20 соток — суто для збереження генофонду.

«Для мене це більше хобі, ніж бізнес. Я вирощую різні культури, а полбу — як збереження традицій і автентичності. Насправді вирощування легке. Сію навесні зазвичай стерньовою сівалкою, попередники — просо або гречка», — розповідає AgroPortal.ua Володимир Ярошенко. 

Серед переваг полби він називає низькі витрати на логістику та зберігання, стійкість до хвороб і уражень. А з недоліків — невисокі врожаї та низьку натуру зерна. Урожайність складає 4 ц/га.

Урожай фермер нікуди не збуває, залишає для власного використання. Іноді пригощає друзів, а зараз часто — військових. Володимир активно займається волонтерською діяльністю, зокрема його полба часто зʼявляється на столах захисників, які називають її «смачною пшеницею». 

«Цей пшеничний сорт має унікальний смак. Особливо я раджу спробувати кутю з полби. Мій син Ярослав перейняв цю культуру від мене й зараз теж вирощує її», — розповідає Володимир Ярошенко. 

Фермер зазначає, що часто полбу обирають люди з цукровим діабетом, адже з такого борошна можна спекти хліб з низьким вмістом глютену. Сам процес нескладний: для того, щоб перемолоти полбу в домашніх умовах, достатньо вміти користуватися кавомолкою. 

Крім полби, господарство Володимира Ярошенка просуває свій власний продукт — лляну кашу «Ляняшка». Минулого року Володимир отримав патент на спосіб отримання каші швидкого приготування з насіння льону. А цьогоріч фермеру вдалося зареєструвати власну торговельну марку. 

Аналогів лляній продукції такого типу немає. Попередньо Володимир Ярошенко читав наукові дослідження та особисті історії людей, котрі користувалися льоном у форматі оздоровлення. Детально вивчивши цю тему, аграрій вирішив увійти в нішу з власною продукцією, яку, до речі, теж активно постачає військовим на фронт. 

Унікальність «Ляняшки» полягає в багатофункціональності. До прикладу, споживачі можуть отримати як кашу, так і кисіль, йогурт і навіть чай з одного пакету. Задоволені клієнти часто надсилають Володимиру Ярошенку світлини, де частуються стравами, приготованими на основі «Ляняшки». 


Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua