Зупинка 10 заводів не вплине на загальне виробництво цукру в Україні

29 серпня 2022, 10:33 2342

Зупинка десяти малопотужних заводів на загальних обсягах виробництва цукру в Україні суттєво не позначиться.

Про це повідомила заступниця директора компанії «ПроАгро Груп» Марія Колесник у коментарі «Укрінформ».

«Мені дивно, що компанії не планують запускати виробництво, оскільки цукор — це той продукт, попит на який завжди стабільний і залишиться таким на внутрішньому ринку й надалі. Особливо з урахуванням того, що переважна більшість заводів розташована в регіонах, які не є наближеними до лінії фронту і не потерпають від щоденних обстрілів. Південь та схід цукрових буряків не вирощують. Є питання по Харківщині, але там ці площі не критичні для галузі», — сказала вона.

Зазвичай більше половини виробленого в країні цукру припадає на 10 провідних підприємств галузі. Всі вони розташовані у центральних і західних областях України у відносно безпечних районах. Поміж лідерів цукровиробництва, які за сезон виготовляють по більш ніж 100 тис. т продукції, — ПрАТ «ПК «Поділля» (Крижопільський цукрозавод Вінницької області), ТзОВ «Радехівський цукор» (виробничі потужності у Львівській і Тернопільській областях), ТОВ «ПК «Зоря Поділля» (Гайсинський цукрозавод на Вінниччині). Всі вони налаштовані вже з вересня починати сезон.

«Потужності лідерів галузі дозволяють за потреби наростити переробку, продовжити виробничий сезон, який для більшості підприємств зазвичай триває лише кілька тижнів чи місяців», — додала експерт.