Втиснутись у таймінг. Україна має встигнути експортувати ріпак до канадського врожаю

21 липня 2022, 10:28 2383

Україна має часовий проміжок для експорту ріпаку до Європи, але через заблоковані порти втрачає перевагу перед канадським ріпаком.

Про це повідомив аналітик консалтингово-аналітичної компанії Barva Invest Павло Хаустов під час онлайн-зустрічі Trend&Hedge Club.

«Найближчим і головним партнером на ринку ріпаку для України є Європа. Ця культура є перспективною, але єдиний мінус у тому, що раніше її експорт здебільшого відбувався морем, найбільш дешевим і зручним способом перевезення великого обсягу товарів», — зауважує Павло Хаустов.

За його словами, Україна збирає ріпак раніше, ніж Канада, яка має в 10 разів більші обсяги та є активним експортером цієї культури та ріпакової олії до ЄС.  

«Раніше Україна встигала експортувати свій урожай до того як з’являлася основна маса канадського ріпаку, спрямованого на європейський ринок. Цього року, оскільки ми змушені все везти через суходіл залізницею та автотранспортом, втрачаємо перевагу на ринку. Поки український ріпак доїде через кордон до покупців у Європу, пройде багато часу, і Канада має всі шанси зібрати врожай та поставити його на ринок, що позначиться на світових цінах і можливості поставок», — вважає Павло Хаустов.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua