За оцінками експертів, наразі на полицях українських супермаркетів 45% імпортних сирів і 55% — вітчизняних. Ще трохи, і закордонні сири займатимуть половину асортименту.
Про це розповів керівник експертно-аналітичної служби Спілки молочних підприємств України Леонід Тулуш під час конференції «Молочна галузь: Україна – ЄС».
«Із сирами ситуація найскладніша — відповідно, передбачає застосування ефективних державних заходів, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності сирів вітчизняного виробництва, як це, зрештою, робиться в інших країнах», — зазначає Леонід Тулуш.
Експерт пояснює, що виробництво сирів передбачає «заморожування» капіталу на тривалий період (іноді й більше року). Зокрема, в Італії популярні у світі види сирів дозрівають рік і більше. Натомість в українських реаліях сири рідко визрівають більше трьох місяців. Очевидно, що це позначається на їхній харчовій цінності, проте виробники поки не можуть дозволити собі виготовляти більш витримані сири.
«Технологічно українські підприємства можуть виробляти тверді (витримані) сири, але без допомоги держави це фактично неможливо. Сирна промисловість в Україні наразі під загрозою. При цьому для сироварів Італії, Франції, Польщі передбачені програми державної підтримки», — пояснює Леонід Тулуш.
До того ж багато сиру з Польщі завозиться до України за сірими схемами, в обхід мит, що негативно впливає на економічну стійкість вітчизняних сироварів.
Світлана Цибульська, AgroPortal.ua