Про це розповів директор агротехнічного коледжу Володимир Альохін, повідомляє uatv.ua.
«Нам вдалося створити студентський кооператив, де зараз молодь учиться виготовляти сири. Кожен має можливість навчитися створювати виробничий або переробний кооператив і реалізовувати продукцію», — сказав він.
Майбутні фермери розпочинають вивчення з виробництва сировини.
«У нас студенти під час навчання самі пробують годувати теля, бачать, як воно росте, як потім дає потомство, як корова дає молоко. І шлях молока далі: його облік, куди воно йде на переробку, ринок збуту», — пояснює завідувач навчально-виробничої лабораторії тваринництва Віктор Петрук.
Досвід кооперативу в навчальному закладі запозичили у німецької школи Дойла, де добре працює дуальна форма навчання: навчання й виробництво об»єднані.
«Ми створили лабораторію, в якій вчимо студентів виготовляти продукцію з молока, і вони вже вміють це робити. Нині студенти напрацювали технологію виробництва 4 видів сиру: з шафраном, паприкою, італійськими травами, і «Любительский» сир. У сири не додаються консерванти чи інші подібні речовини, тільки натуральні інгредієнти. Це забезпечує високу якість товару», — говорить Альохін.
Відзначається, що учні бачать всі технологічні етапи.
«Це дасть молодим фахівцям можливість у майбутньому легше інтегруватися у виробничий процес і швидше розібратися в усіх технологічних нюансах переробки та виробництва продукції вже в реальних умовах виробництва», — переконаний завідувач відділення «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» Олександр Вергелес.
Студкооператив було зареєстровано в травні 2019 року.