15 березня у Києві відбудеться п’ятий SuperNatural Wine Festival — масштабна дегустація натурального вина та лекції від виноробів з усього світу.
Про це AgroPortal.ua повідомляє організатор фестивалю Sabotage Wine.
«Натуральні вина — це продукція невеликих нішевих виноробень, які виготовляють її максимально природним способом: мінімум втручань, без додавання чи вилучення будь-яких компонентів. Ми визначили три основні критерії, за якими оцінюємо вино: органічний виноградник, спонтанне бродіння на диких дріжджах і відсутність добавок, окрім невеликої кількості сірки (до 70 мг/л разом із природною)», — розповідає для AgroPortal.ua сомельє Sabotage wine Іван Омельченко.
На події можна буде продегустувати 200+ видів натурального вина, а також познайомитися з виноробами з Австрії, Франції, Угорщини, Грузії та Італії.
«В Україні ми поки що знайшли лише одного виробника натурального вина. Вважаю, що насамперед слід стимулювати розвиток культури споживання. Ми створюємо спільноту поціновувачів натурального вина в Україні, і за власним досвідом можу сказати: багато видатних виноробів-натуралістів починали саме як споживачі.
Оскільки виноробні-учасники фестивалю фактично є фермерськими господарствами, де більшість робіт виконується вручну, середній річний обсяг виробництва становить близько 50 тис. пляшок. При цьому кожного окремого вина може бути лише кілька тисяч. І особисто мені цікавіше випити пляшку одну з тисячі, ніж одну з мільйона», — зазначає Іван Омельченко.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua