Помідори квашені у пшениці та кисіль із буряків. Визначено житомирську гастроспадщину

11 грудня 2022, 13:20 2516

На Житомирщині визначили переможців обласного конкурсу старовинних рецептів «Гастроспадщина».

Про це «Суспільному» розповіла провідна методистка обласного центру народної творчості Анастасія Сегеда.

Перше місце посіла Бердичівська ТГ із рецептом «Огіївських блятників». Блятники, вочевидь, отримали свою назву від частини ткацького верстата — блята, за допомогою якого накручували ці вироби з тіста у вигляді спіральок.

Друге місце поділили між собою Бердичівська громада з рецептом «Колотухи — чорної і білої» та Попільнянська громада з рецептом «Помідорів квашених у пшениці».

Третє місце посіла Баранівська ТГ із рецептом киселя з цукрових буряків.

«Кисіль — всім відома страва, — каже Анастасія Сегеда. — Проте конкурсанти додали цікавих деталей, розповіли, як зробити цукровий сироп із буряків та добути крохмаль із картоплі, а не просто купити його у магазині».