Переробні підприємства відновили закупівлю насіння соняшнику

16 березня 2022, 13:30 1880

За умови відновлення роботи переробних підприємств у восьми найбільш безпечних на сьогодні областях на заході та частково в центрі країни (навіть без урахування Полтавської та Дніпропетровської обл.) сумарно можна переробляти близько 400-450 тис. т олійних щомісячно.

Про це повідомляють аналітики ІА «АПК-Інформ».

«За грубими підрахунками і залежно від типу переробки та рівня завантаженості підприємства це близько 130-160 тис. т олії, чого більш ніж достатньо для внутрішнього споживання. За нашими оцінками, з початку поточного сезону обсяг споживання соняшникової олії на внутрішньому ринку щомісячно не перевищував близько 45 тис. т», — відзначають аналітики «АПК-Інформ».

Але значною проблемою залишається логістика, наявність палива, готовність аграріїв продавати сировину, а також готовність переробних підприємств включитися в роботу.

«Водночас, на наш погляд, можливе відновлення експорту української олії через західний кордон у напрямку країн ЄС, що може бути забезпечено залізничним транспортом, сприятиме включенню в роботу більшої кількості заводів, що знаходяться не в зоні бойових дій», — вважають експерти агентства.

За даними моніторингу ІА «АПК-Інформ», на початку березня деякі переробні підприємства України, які розташовані не в зоні активних бойових дій, вже відновили закупівлю насіння соняшнику. Оператори ринку відзначали збільшення кількості пропозицій олійної сировини від сільгоспвиробників, однак обсяги пропозицій були невеликими.