Італійський кооператив закуповує українське зерно для виробництва хліба

26 березня 2023, 10:30 2510

Італійський соціальний кооператив Pausa Café презентував на Львівщині гуманітарний проєкт «Хліб для миру в Україні». У фермерів зі Львівщини закупили зерно, експортували його в Італію та почали випікати хліб.

Про це розповів начальник Львівської ОВА Максим Козицький. 

Ідея такої співпраці полягає в тому, щоб випікати хліб з українського борошна в Італії, продавати його, а кошти інвестувати на закупівлю насіння, яке, до слова, вже отримали агровиробники Львівщини.

Львівщина почала співпрацю з італійським кооперативом ще торік. У квітні Львівська ОВА та Львівська аграрна палата підписали Меморандум про співпрацю, спрямовану на реалізацію гуманітарної політики. Тоді ж в області закупили близько 44 т зерна пшениці та 3,5 т житнього борошна, яке експортували в Італію. На місцевому виробництві в Алессандрії це зерно обмолотили. Частину використовують для випікання хліба, іншу — для продажу українського борошна на полицях магазинів Італії.

«Наш хліб випікають на дровах за старою рецептурою, без додавання дріжджів. Зустріти нашу продукцію можна в торгових точках мережі Novacoop у регіоні П’ємонт», — розповів президент Соціального кооперативу Pausa Café Марко Ферреро.

З кожного реалізованого продукту 30 євроцентів призначені для постачання насіння малим українським фермерам.

Як розповів Максим Козицький, співпраця з соціальним кооперативом Pausa Café в межах проєкту триває. У лютому 2023 року Львівська аграрна палата розпочала закупівлю продуктів харчування виробництва сімейних та малих фермерських господарств Львівщини. Йдеться про джеми, сік, яблука, мед, печиво, твердий сир, курячі яйця, м’ясні та ковбасні вироби. Запланований бюджет на закупівлю продуктів становить понад 200 тис. євро. Таким чином проєкт забезпечує підтримку місцевих агровиробників, які через повномасштабну війну не можуть реалізовувати свою продукцію вповні.