Інвестиції в переробку дадуть потужний розвиток аграрній галузі

04 червня 2023, 09:14 1951

Україна може наростити виробництво та експорт продуктів переробки. Це створить потужний економічний ефект: ріст ВВП, більше валютної виручки, створення робочих місць, збільшення надходжень до бюджету.

Експорт готової продукції вигідніший за експорт сировини, вважає голова парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

«Ми розуміємо, що через затримки росією експорту нашої продукції морськими коридорами страждають і наші аграрії, і люди, які потребують нашої продукції. Ми не знаємо, скільки це триватиме, тому розуміємо, що потрібно переорієнтовуватись та розвивати переробку агропродукції», — цитує слова депутата пресслужба парламенту. 

У 2022 році українські аграрії збільшили експорт продуктів переробки. Україна має абсолютний рекорд за продажем молочної продукції в Європу. Також торік збільшився експорт тваринницької продукції до ЄС, зокрема м’яса птиці та яєць.

«Аграрії готові переорієнтовуватись. Замість експорту сировини вигідніше виробляти та реалізовувати готову продукцію. Ми працюємо над залученням фінансування на переробку, аби дати поштовх аграріям грантами», — підсумував Олександр Гайду.