Концепція була розроблена УПОА спільно з Інститутом водних проблем і меліорації, Інститутом овочівництва і баштанництва, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та українськими виробниками овочів, повідомили в асоціації.
Основною проблемою, на розв'язання якої спрямована концепція, є забезпечення населення України високоякісною овочевою і баштанною продукцією, а також розвиток ефективного конкурентоспроможного виробництва.
«В концепцію ми включили 5 напрямків, які зможуть поліпшити ситуацію в секторі. Щоб вирішити питання цінових коливань та детінізації, треба зробити стимул для того, щоб малі фермери, сімейні фермерські господарства та просто фізичні особи інтегрувалися в цивільний ринок, що дасть змогу виробникам мати доступ до програм державної підтримки та фінансування, а також отримати кращі ціни на свою продукцію. Таким механізмом «стимулювання» може стати мережа кооперативних плодоовочевих аукціонів, які давно функціонують у європейських та азійських країнах. Держава, в свою чергу, зможе отримати повну простежуваність всього ланцюжку, починаючи від виробництва овочевої продукції і закінчуючи її доставкою до кінцевого споживача», — зазначає керівник УПОА Федір Рибалко.
Для наочності фахівець привів успішний приклад використання плодоовочевих аукціонів у Бельгії. Бельгія, незважаючи на невелику територію, є потужним гравцем на овочевому ринку. Не маючи конкурентної переваги у виробництві перед найбільшими європейськими гравцями — Нідерландами та Іспанією, країна за допомогою аукціонів успішно захищає себе. Щотижня бельгійці опускають ціни до рівня Іспанії або Нідерландів, що дає змогу конкурувати з найбільшими гравцями, а не викидати продукцію на смітник.
Серед інших напрямків підтримки експерт виділив часткове відшкодування вартості будівництва та/або придбання обладнання для кооперативних пакувальних центрів свіжої овочевої і баштанної продукції (у межах 25%), а також часткове відшкодування вартості будівництва нових тепличних комплексів (у межах 25%).
«Для розвитку овочевої галузі в Україні потрібно в селах або районах, що спеціалізуються на вирощуванні однієї, двох або трьох культур, створювати інфраструктуру з доробки продукції. Перший клас готувався би на свіжий ринок, а другий клас був би сировиною для переробних підприємств. При цьому компенсацію потрібно надавати саме сільськогосподарським овочевим кооперативам, адже це буде стимулом для об'єднання виробників», — зазначає директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.
«Розроблена концепція також включає такі напрямки розвитку овочівництва, як державна підтримка розвитку експорту овочевої і баштанної продукції сільськогосподарськими кооперативами (шляхом впровадження експортної субсидії, з прив'язкою до маси експортованої продукції) та державна підтримка наукових установ за напрямками: «Селекція», «Новітні методи біотехнології» та «Насінництво у первинних ланках», — додає виконавчий директор УПОА Семен Крамаренко.
За даними асоціації, прийняття такої концепції розвитку дасть змогу забезпечити обсяги виробництва овочів на рівні 12 млн т (125% до виробництва 2019 року), збільшити частку підприємств, що займаються виробництвом овочів, у тому числі сімейних фермерських господарств, сільськогосподарських кооперативів у валовому виробництві до 30%, створити відповідні спеціалізовані кластери, збільшити частку органічного овочевого ринку до 10% від загалу, створити нові робочі місця у кількості до 55 тис. працівників, довести обсяги експорту до 300 тис. т, а також зменшити на 20-30% собівартість овочевої продукції та підвищити її конкурентоспроможність на світовому ринку.
Представники галузевих асоціацій, наукових установ та профільного міністерства підтримали презентовану концепцію.
«Погоджуюсь із тим, що потрібен дворівневий підхід до розвитку овочівництва: спочатку потрібно створити кооперативи, а потім — відповідні програми підтримки. Запропоновану концепцію беремо на внутрішнє узгодження і в рамках наступної робочої групи 15 вересня проінформуємо про те, на якому етапі вона знаходиться. Думаю, що на жовтень винесемо цю концепцію на уряд», — зазначив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький.
В рамках засідання також виступив голова ФГ «Аделаїда» Сергій Рибалко, який презентував концепцію розвитку промислового картоплярства. Дана концепція також була підтримана всіма учасниками робочої групи.